ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΛΕΒΟΠΑΘΕΙΣ

Τι είναι η φλεβική νόσος

Φλεβική νόσος ονομάζεται η διαταραχή του φλεβικού συστήματος δηλ. του συστήματος εκείνου διαμέσου του οποίου το αίμα επιστρέφει από την περιφέρεια (χέρια, πόδια, κεφάλι) στην καρδιά και από εκεί στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί και να ακολουθήσει εκ νέου τον

κύκλο του.

 

Το φλεβικό αυτό σύστημα περιλαμβάνει κυρίως δύο ειδών φλέβες, αυτές που βρίσκονται στο εσωτερικό και ονομάζονται εν τω βάθει φλέβες, και αυτές που βρίσκονται στην επιφάνεια και ονομάζονται επιπολής φλέβες.

Στα πόδια μας τώρα, η ροή του αίματος μέσα στις φλέβες γίνεται κατά φορά αντίθετη της βαρύτητας, δηλ. από κάτω προς τα πάνω, με μηχανισμούς που δεν θα αναφερθούμε επί του παρόντος (καρδιακή, πνευμονική, μυϊκή αντλία).

Αυτή η προς τα πάνω κίνηση του αίματος εξασφαλίζεται με την παρουσία βαλβίδων που υπάρχουν στις φλέβες και επιτρέπουν την ροή μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δηλ. προς τα πάνω αποτρέποντας έτσι την παλινδρόμηση του αίματος προς τα κάτω.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζεται η υπερβολική διάταση των φλεβών.

Στην περίπτωση τώρα που οι βαλβίδες αυτές δεν λειτουργούν ή λειτουργούν ανεπαρκώς, το αίμα παλινδρομεί προς τα κάτω και συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση εντός αυτών (φλεβική στάση).

Έτσι οι φλέβες αρχικά διατείνονται (φουσκώνουν) και όταν η κατάσταση αυτή χρονίσει (χρόνια φλεβική νόσος ), οι φλέβες των ποδιών τελικά ξεχειλώνουν δημιουργώντας τους κιρσούς (αυτό που ο κόσμος λέει φλεβίτις).

Η κατάσταση αυτή προκαλεί μια χρόνια φλεγμονή με αποτέλεσμα πόνο στα πόδια, αίσθημα βάρους (βαριά πόδια), οίδημα (πρήξιμο), κράμπες και σε πιο προχωρημένα στάδια σοβαρές επιπλοκές, όπως αλλοιώσεις του δέρματος (μελάγχρωση) και του υποδορίου ιστού (έκζεμα)

και έλκη (άτονο έλκος) ή θρόμβωση.

Τι πρέπει να κάνουμε

Μόλις επισημάνουμε τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε άμεσα στον ειδικό ιατρό για να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις προς επιβεβαίωση της νόσου και να εφαρμοσθεί η κατάλληλη αγωγή, η οποία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε

χειρουργική.

Αντί όμως να αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά τα προβλήματα όταν έχουν ήδη εκδηλωθεί (π.χ. μια θρόμβωση ή ένα άτονο έλκος ) , είναι σαφώς προτιμότερο να επιδιώκεται η πρόληψη αυτών γιατί όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης « το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν».

Γι’ αυτό:

• Φοράτε πάντα τις ειδικές ελαστικές κάλτσες που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Οι κάλτσες πρέπει να αντικαθίστανται, ανάλογα με την χρήση που γίνεται, κάθε 4-6 μήνες γιατί χάνουν την ελαστικότητά τους (χαλαρώνουν και δεν κάνουν σωστή δουλειά)

• Αποφεύγετε την ορθοστασία και την πολύωρη καθιστική στάση και κυρίως με τα πόδια σταυρωμένα.

• Αποφεύγετε τα μοντέρνα και άβολα παπούτσια (π.χ. στενά, ψηλό τακούνι , σανδάλια κ.λπ) όπως και τα ρούχα που σας σφίγγουν (π.χ. κορσέδες, καλτσοδέτες κ.λπ).

Φορέστε ελαφρά ρούχα και άνετα παπούτσια με χαμηλό τακούνι (2-3 εκατοστά)

• Χάσετε βάρος αν έχετε περιττά κιλά.

Αποφύγετε τα πλούσια γεύματα και την υπερκατανάλωση θερμίδων.

Αποφύγετε κατά το δυνατόν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο, τυρί, κόκκινο κρέας , προμαγειρευμένα τρόφιμα και πρόχειρο φαγητό (fast food) καθώς επίσης τρόφιμα ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως επιδόρπια και

αναψυκτικά και τέλος τους πολλούς υδατάνθρακες (ζυμαρικά, πατάτες κλπ).

Η παχυσαρκία επιβαρύνει την κυκλοφορία και αυξάνει τα οιδήματα των κάτω άκρων.

Εφαρμόζετε υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, με άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και υγρά για να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα που επιβαρύνει σημαντικά το πρόβλημα των φλεβών.

• Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για άσκηση.

Το περπάτημα, το αργό τροχάδην, το κολύμπι και το ποδήλατο ωφελούν πολύ γιατί με τις ασκήσεις αυτές ενεργοποιείται η μυϊκή αντλία που προωθεί το αίμα των περιφερικών φλεβών προς την καρδιά και έτσι δεν λιμνάζει στα κάτω άκρα.

Μια πολύ καλή άσκηση για το καλοκαίρι είναι να περπατάτε ξυπόλυτοι σε αμμουδερή ακρογιαλιά μέσα στην άμμο και το νερό.

Αποφύγετε τις κοπιαστικές ασκήσεις και τα αθλήματα που προκαλούν απότομες κινήσεις και πηδήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ , το τένις κ.λπ .

Επίσης σε πολύωρα ταξίδια με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο φροντίστε να κινείστε (σταματήστε το αυτοκίνητο ή στο διάδρομο του αεροπλάνου) κάθε μια ώρα για λίγα λεπτά.

• Όταν ξαπλώνετε ή όταν κάθεσθε για πολλή ώρα φροντίστε τα πόδια σας να βρίσκονται σε ανάρροπο θέση δηλ. να είναι 10-15 περίπου εκατοστά πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.

Γι’ αυτό όταν ξαπλώνετε να τα βάζετε πάνω σε ένα μαξιλάρι ή ακόμη καλλίτερα να βάζετε μια κουβέρτα κάτω από το στρώμα στο κάτω μέρος του κρεβατιού.

Επίσης μπορείτε να βάλετε ένα μικρό τούβλο ή τάκο στα δύο κάτω πόδια του κρεβατιού Όταν πάλι κάθεσθε για πολύ ώρα, φροντίστε να τα ακουμπάτε σε ένα σκαμνάκι.

• Φροντίστε να ξαπλώνετε και να ξεκουράζεστε σε ύπτια θέση 2-3 φορές την ημέρα τουλάχιστον 10-15 λεπτά της ώρας κάθε φορά.

• Κάνετε συχνά ντους με δροσερό νερό (θερμοκρασία νερού 18-20’C) ιδιαίτερα το βράδυ ή κατά την διάρκεια της ημέρας (2-3 φορές από 5-10 λεπτά της ώρας κάθε φορά) ιδιαίτερα όταν τα νιώθετε βαριά ή τα βλέπετε πρησμένα.

Μετά το κρύο ντους, κάνετε μασάζ στα πόδια με κατεύθυνση από τους αστραγάλους προς το μηρό.

• Αποφύγετε την παραμονή σε ζεστούς χώρους (θερμοκρασία πάνω από 28‘C), την ηλιοθεραπεία, τα θερμά λουτρά, την σάουνα, τα ατμόλουτρα, τα αμμόλουτρα, τις θερμοφόρες, τις ηλεκτρικές κουβέρτες και τα θερμά επιθέματα.

Επίσης αποφύγετε την υδροθεραπεία που χρησιμοποιεί νερό με μεγάλη πίεση, τις τοπικές εντριβές και μαλάξεις και την αποτρίχωση με ζεστό κερί (χαλάουα)

• Αποφύγετε το κάπνισμα αλλά και τους χώρους που καπνίζουν άλλοι, το οινόπνευμα, την χρήση των μπαχαρικών , τον δυνατό καφέ και τα αντισυλληπτικά χάπια.

 

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248