Αρρωσταίνει κανείς όταν του πουν ότι είναι άρρωστος

Sacha Guitry

Γάλλος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι το άγχος και γενικότερα το ψυχοκοινωνικό stress. Το άγχος συχνά αναφέρεται σαν ένας από τους παράγοντες που προδιαθέτει στην εμφάνιση της υπέρτασης. Το άγχος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και ο τρόπος που αντιδρά κάθε άνθρωπος σε στρεσσογόνους παράγοντες διαφέρει. Είναι γενικά αποδεκτό ότι άτομα ανταγωνιστικά, αγχώδη και ανυπόμονα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση. Στα πλαίσια επομένως της αντιμετώπισης της υπέρτασης χωρίς φάρμακα, σημαντικό ρόλο έχει η συμβουλευτική για τη μείωση του άγχους και του ψυχοκοινωνικού stress και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Η συμβουλευτική λοιπόν για τη μείωση αυτών στην υπέρταση περιλαμβάνει τα εξής:

- Αποφυγή στρεσσογόνων ερεθισμάτων και καταστάσεων
Οι υπερτασικοί πρέπει να αποφεύγουν τυχερά παιχνίδια, καυγάδες, πολιτικές συζητήσεις, παράνομο έρωτα, να βλέπουν έργα τρόμου ή αγωνιώδη θεάματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το μποξ. Αντί για αυτά να ασχολούνται με περίπατο και παιχνίδια στην εξοχή, μουσική, συναυλίες και οτιδήποτε τους χαλαρώνει ευχάριστα. Η συμπαράσταση και η συνεργασία της οικογένειας και του περιβάλλοντος βοηθάνε την προσπάθεια αυτή.

-Καλλιέργεια αυτοελέγχου με κριτήριο την κοινή λογική.
Πολλά άτομα μεγεθύνουν τα δικά τους προβλήματα σε σημείο που γίνονται πηγές άγχους. Όλοι αυτοί λοιπόν, ιδιαίτερα αν είναι υπερτασικοί η γενικότερα καρδιαγγειακοί άρρωστοι, θα πρέπει να διδαχθούν να τα εξετάζουν με την κοινή λογική από την σκοπιά των άλλων έτσι ώστε να τα βλέπουν στις αντικειμενικές τους διαστάσεις.

-Υπεύθυνη επικοινωνία αντί για εσωστρέφεια.
Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική για την καταπολέμηση του άγχους είναι η εκμάθηση της εξωτερίκευσης των αισθημάτων ανικανοποίητου δηλ. με απλά λόγια το να αποφεύγει κανείς να κρατάει μέσα του τα παράπονά του και να τα εκθέτει με υπευθυνότητα και σοβαρά στους δικούς του.

-Ομαλοποίηση των σχέσεων.
Συχνά άτομα ευρίσκονται σε έντονο άγχος εξ αιτίας διαπροσωπικών αντιθέσεων τόσο συχνών στις οικογένειες αλλά και στους χώρους δουλειάς. Η εξομάλυνση όλων αυτών των συναισθηματικών συγκρούσεων με το να ζητήσει συγγνώμη η να δώσει συγχώρηση στο άτομο η τα άτομα που έχει αντιθέσεις ανακουφίζει συχνά το συναισθηματικό φορτίο και σταματάει το άγχος.

-Καλή οργάνωση του χρόνου και κατάλληλη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.
Σωστή οργάνωση του ημερησίου και εβδομαδιαίου προγράμματος μέσα σε λογικά και ρεαλιστικά πλαίσια σε συνδυασμό με την αναζήτηση βοήθειας στη διεκπεραίωση των υποθέσεων του σπιτιού η της δουλειάς βοηθάει σημαντικά στην αποφυγή στρεσσογόνων καταστάσεων.

-Τεχνικές χαλάρωσης
Οι ειδικοί λένε ότι εκείνο που μας κρατάει σε διαρκή αναστάτωση είναι η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε για το παρόν, να ανησυχούμε για το μέλλον και να μετανιώνουμε ή να απορρίπτουμε το παρελθόν μας. Έτσι η ζωή γίνεται μια συνεχής αγωνία και ο σύγχρονος άνθρωπος που ζει στις επιθετικές και ανταγωνιστικές δυτικές κοινωνίες, προσπαθεί να περισπάσει την προσοχή του με το οινόπνευμα, το κάπνισμα , την πολυφαγία, το σεξ, τις θορυβώδεις διασκεδάσεις, τα ταξίδια και την πολλή δουλειά. Στις παραδοσιακές ανατολικές κοινωνίες οι άνθρωποι είναι πιο συμφιλιωμένοι με την ζωή, την αποδέχονται και τη βιώνουν όπως τους προσφέρεται, είναι πιο παθητικοί και χωρίς βιασύνη. Στις κοινωνίες αυτές έχουν από αιώνες αναπτυχθεί τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης που οδηγούν σε σωματική χαλάρωση. Αυτές οι τεχνικές έχουν εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο δυτικό κόσμο για την καταπολέμηση του άγχους αλλά η λεπτομερής περιγραφή τους ξεφεύγει από τους σκοπούς του παρόντος άρθρου. 

Επειδή όλα αυτά που είπαμε παραπάνω είναι συμβουλές κατάλληλες για όλο τον πληθυσμό, είναι πολύ καλή ιδέα η υιοθέτηση όλων αυτών των μεταβολών στον τρόπο ζωής όχι μόνο από τους ασθενείς αλλά και από όλη την οικογένεια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση όπως και η αθηροσκλήρωση και η αγγειακή νόσος γενικότερα, είναι σε μεγάλο βαθμό διατροφικές παθήσεις. Επομένως οι ασθενείς αλλάζοντας τη δίαιτά τους είναι σε θέση να τροποποιήσουν σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης των και να επιβραδύνουν την εξέλιξή τους. Γι αυτό λοιπόν όλοι οι ασθενείς με ήπια η μέτρια υπέρταση θα πρέπει, πριν τεθούν σε φαρμακολογική θεραπεία, να υιοθετήσουν και να τηρήσουν ευλαβικά τις παραπάνω συμβουλές για τρεις ή τέσσερες τουλάχιστον μήνες καθώς είναι πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο να μειωθεί μόνο με αυτά η αρτηριακή πίεση σε επίπεδα που δεν απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, δεν είναι δηλ. απαραίτητη η λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων. Σε περίπτωση βέβαια που παρά την συστηματική τήρηση όλων των ανωτέρω κανόνων η πίεση δεν ρυθμισθεί σε πλαίσια φυσιολογικά τότε θεωρείται απαραίτητη η χρήση των αντιυπερτασικών φαρμάκων που θα καθορίσει ο γιατρός και μόνον αυτός.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248