Είναι φυσιολογικό το να παραιτείται κανείς από μικρό μέρος της ζωής προκειμένου να μην την χάσει ολόκληρη. 

Albert Camus

Αλγερινής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας (1913-1960)

Σε πολλά άτομα που παρουσιάζουν μικρή μόνο αύξηση της ΑΠ, αρκούν ορισμένες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής για να ρυθμίσουν την ΑΠ χωρίς να καταφύγουμε στην λήψη φαρμάκων. Αυτές οι αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής είναι επίσης πολύ χρήσιμες και συνιστώνται ιδιαίτερα και σ’ αυτούς που λαμβάνουν φάρμακα για την πίεσή τους, γιατί έτσι επιτυγχάνεται και καλλίτερη ρύθμιση της ΑΠ και με μικρότερες δόσεις φαρμάκων.

Αυτές οι απλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής συνοψίζονται παρακάτω.

  • Επιλογή υγιεινής διατροφής και αποφυγή του αλατιού

  • Μείωση σωματικού βάρους

  • Άσκηση συστηματικά

  • Περιορισμός του οινοπνεύματος

  • Διακοπή καπνίσματος,

  • Αποφυγή των μη τελείως απαραιτήτων φαρμάκων

  • Περιορισμός του άγχους

Με την αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω μπορεί να μειωθούν οι δόσεις των φαρμάκων ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και να αποφευχθεί η θεραπεία με φάρμακα. Δυστυχώς, υπάρχει δυσκολία στη μακροχρόνια τήρηση των μη φαρμακευτικών μέτρων, επειδή οι υπερτασικοί συνήθως μειώνουν την προσπάθεια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Επιλογή υγιεινή διατροφής και αποφυγή του αλατιού.

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπη είναι πάντα μια καλή διατροφική επιλογή. Στην περίπτωση των υπερτασικών ατόμων αυτή η επιλογή είναι ακόμη πιο σημαντική.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν Υπέρταση είναι αλατοευαίσθητα δηλ. η πίεσή τους αυξάνεται με την πρόσληψη του αλατιού. Αυτό συμβαίνει ακόμη συχνότερα στα ηλικιωμένα άτομα για ένα επιπρόσθετο λόγο. Με την πάροδο της ηλικίας αμβλύνεται η γεύση του αλμυρού με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού προκειμένου να επιτύχει την γεύση που μέχρι τώρα είχε συνηθίσει, πράγμα το οποίον όμως οδηγεί εκ του ασφαλούς στην εμφάνιση υπέρτασης ή την απορύθμιση της μέχρι τώρα ρυθμισμένης με φαρμακευτική αγωγή αρτηριακής πίεσης. Γι αυτό σε όλα αυτά τα υπερτασικά άτομα συνιστάται μείωση ή και διακοπή της πρόσληψης αλατιού. Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το αλάτι στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης καταδεικνύεται από ένα απλό πράγμα. Υπάρχουν απομονωμένες φυλές στον πλανήτη μας που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του αλατιού. Σε αυτές τις φυλές, η ΑΠ είναι άγνωστη ως πάθηση. Σε όλο το ζωικό βασίλειο, ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που βάζει αλάτι στο φαγητό του και είναι αυτό ένα σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την πίεση. Το αλάτι που προσλαμβάνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 gr την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού). Επειδή δεν είναι εύκολο να μετράτε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά με τις διάφορες τροφές μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο σας με απλές πρακτικές συμβουλές.

- Μειώστε ή καλλίτερα καταργήστε το αλάτι στο μαγείρεμα.

- Περιορίστε αλμυρά τυριά, ελιές, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, αλμυρά σνακ, το βούτυρο και την μαργαρίνη που περιέχει αλάτι.

- Αποφύγετε τα ειδικά επεξεργασμένα προϊόντα όπως πχ τα καπνιστά, τα παστά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, αλλαντικά, τουρσιά λαχανικά)

- Αποφύγετε συσκευασμένες σάλτσες (πχ κέτσαπ, μουστάρδα, μπάρμπεκιου σος κ.λπ.) την μαγειρική σόδα και προμαγειρευμένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα

- Χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, ξύδι και χυμό λεμονιού για την βελτίωση της γεύσης αντί για αλάτι

- Αποφύγετε τα fast food, τις πίτσες , τις πίτες και τις κρέπες.

- Σημειώστε ότι και το ψωμί περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και γι αυτό απαιτείται προσοχή στην κατανάλωσή του.

- Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, ροφημάτων και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη, (όπως ρόφημα σοκολάτας, τσάι coca-cola)

- Ακολουθήστε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, δημητριακά all bran, βρώμη, μούσλι, δημητριακά ολικής άλεσης.

- Χρησιμοποιείτε τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου και ασβεστίου όπως φρέσκα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες, ακτινίδια, grape fruit, βερίκοκα), φρέσκα λαχανικά (σπανάκι, πατάτες, καρότα, αρακάς), όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), ψάρι και γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά (Δίαιτα DASH). Το κάλιο έχει μεγάλη σημασία για τους υπερτασικούς διότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Σ αυτό το σημείο αξίζει να τονισθούν δύο πρακτικά σημεία. Το πρώτο έχει σχέση με την μαγειρική. Όταν τα λαχανικά και τα όσπρια βράζουν πολύ , το κάλιο φεύγει στο νερό. Θα πρέπει επομένως τα λαχανικά να βράζονται ελάχιστα και με λίγο νερό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή σάλτσας όπως το θέλει η ελληνική κουζίνα. Το δεύτερο σημείο αφορά τα πορτοκάλια. Ενώ είναι μια πλούσια πηγή καλίου και η κατανάλωσή τους πρέπει να ενθαρρύνεται στους υπερτασικούς, στην χώρα μας είναι φοβερά διαδεδομένη μια πλάνη ότι τα πορτοκάλια αυξάνουν την πίεση. Το κάλιο και συνεπώς τα πορτοκάλια, όχι μόνο δεν αυξάνουν την πίεση στους υπερτασικούς αλλά την μειώνουν και μάλιστα σ’ αυτούς που παίρνουν διουρητικά για την υπέρταση τους είναι τελείως απαραίτητα, γιατί αντικαθιστούν το κάλιο που αποβάλλεται στα ούρα με την λήψη των διουρητικών φαρμάκων. Η δοξασία αυτή έχει προέλθει πιθανώς από την συνήθεια των κέντρων αιμοδοσίας να προσφέρουν μια πορτοκαλάδα στους αιμοδότες από αβροφροσύνη. Δυστυχώς όμως η πράξη αυτή από μερικούς είχε παρερμηνευθεί σαν ένδειξη ότι η πορτοκαλάδα αποσκοπεί στην διόρθωση των συνεπειών που έχει η αιμοδοσία στην πίεση ότι δηλ. αυξάνει την πίεση, η οποία δήθεν μειώνεται όταν δίνουμε αίμα.

Μείωση σωματικού βάρους.

Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους ή η μείωση του βάρους εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, θα βοηθήσει σημαντικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι μείωση του σωματικού βάρους κατά 10 κιλά μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 8-10 mmHg . Γι αυτό λοιπόν χάσετε κιλά εφαρμόζοντας απλούς κανόνες.

- Μειώστε το μέγεθος των μερίδων σας.

- Αποφύγετε τα λιπαρά, τα τηγανητά, τα προμαγειρεμένα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα συσκευασμένα προϊόντα.

- Περιορίστε τα κόκκινα κρέατα και προτιμάτε τα άσπρα (κοτόπουλο, κουνέλι ) και τα ψάρια.

- Αποφύγετε τα γλυκά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος πχ τα πλήρη λίπους γαλακτοκομικά προϊόντα .Προτιμήστε αυτά με λίγα λιπαρά.

- Χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα μονοακόρεστα όπως το ελαιόλαδο ή στην ανάγκη πολυακόρεστα όπως το ηλιέλαιο ή το αραβοσιτέλαιο

- Επιλέξτε σε κάθε σας γεύμα σαλάτα γιατί προσφέρει κορεσμό με λίγες θερμίδες

- Σαν ενδιάμεσα γεύματα προτιμήστε κάποιο φρούτο. Όχι μπουγάτσα ή τυρόπιτα.

Έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι η διόρθωση της παχυσαρκίας είναι συχνά ικανή να αποκαταστήσει την πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα χωρίς φάρμακα και πρέπει πάντοτε να επιδιώκεται.

Συστηματική άσκηση

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι πάντα απαραίτητη για την επίτευξη και διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους ενώ συμβάλει σε ένα βαθμό και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Με την σωματική άσκηση διευκολύνεται η συνεργασία καρδιάς και περιφερικών μυών, επέρχεται διαστολή των αρτηριών και έτσι η καρδιά μπορεί να αντλεί το απαιτούμενο αίμα καταβάλλοντας μικρότερη προσπάθεια με συνέπεια να ασκείται μικρότερη πίεση στις αρτηρίες. Η ευεργετική επίδραση της άσκησης δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση του βάρους και της πίεσης αλλά και στην καλλίτερη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης. Συστήνεται τακτική άσκηση τουλάχιστον μέρα παρά μέρα διαρκείας 30-35 λεπτά. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι αναφερόμαστε πάντοτε μόνο σε δυναμική αερόβιο άσκηση όπως είναι το ποδήλατο, το κολύμπι, το τρέξιμο, ο χορός και το γρήγορο περπάτημα. Αντίθετα οι ισομετρικές ασκήσεις όπως η άρση βαρών είναι βλαπτικές γιατί αυξάνουν την πίεση.

Εντάξτε λοιπόν την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Ένας από τους λόγους που επικαλείσθε για να δικαιολογήσετε την απουσία άσκησης από το πρόγραμμα σας είναι η έλλειψη χρόνου. Ωστόσο, και σ΄ αυτή την περίπτωση μπορείτε να ασκείστε τακτικότερα. Έτσι:

- Αντί να χρησιμοποιείτε τον ασανσέρ ανεβείτε από τις σκάλες,

- Αντί να πάρετε το αυτοκίνητό σας για να πάτε στην δουλειά σας, πηγαίνετε με τα πόδια ή παρκάρετε το αυτοκίνητο μερικά τετράγωνα πιο μακριά από τον προορισμός σας. Αν πάλι χρησιμοποιείτε λεωφορείο, κατεβείτε δυο στάσεις νωρίτερα.

Περιορισμός του οινοπνεύματος

Βλάπτει μόνο η μεγάλη κατανάλωση. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται να περιορίζουν την πρόσληψη του οινοπνεύματος σε ένα μέγιστο 2-3 μονάδων ημερησίως οι άνδρες, και 1-2 μονάδων οι γυναίκες. Μία μονάδα αντιστοιχεί σε 10 gr οινοπνεύματος που είναι ισοδύναμα με ένα ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι κρασιού ή ένα ποτηράκι λικέρ.. Μην ξεχνάτε ότι ο κρυφός αλκοολισμός μπορεί να αποτελεί μία σημαντική αιτία ανθεκτικής υπέρτασης (μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος δεν επιτρέπουν στα αντιυπερτασικά φάρμακα να δράσουν). Σε υπερτασικούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος, η διακοπή του οδηγεί πολύ γρήγορα σε σημαντική βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ αντίθετα, η κατάχρησή του τους κάνει ιδιαίτερα επιρρεπείς σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Διακοπή του καπνίσματος

Αν και κάθε τσιγάρο αυξάνει την αρτηριακή πίεση παροδικά, το κάπνισμα δεν ασκεί μακροπρόθεσμη επίδραση στην πίεση. Παρ' όλα αυτά είναι απόλυτα αναγκαίο να εγκαταλειφθεί από το υπερτασικό άτομο, διότι αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (τον κίνδυνο δηλαδή για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλοαγγγειακό επεισόδιο) σε ποσοστό πολύ σημαντικότερο από ότι η ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένας καπνιστής που διακόπτει το κάπνισμα μετά από λίγα χρόνια διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο για έμφραγμα με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.

Αποφυγή των μη τελείως απαραιτήτων φαρμάκων

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα που αυξάνουν την πίεση ή εξουδετερώνουν το αποτέλεσμα των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Τέτοια είναι η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, η εφεδρίνη, η ερυθροποιητίνη αλλά και τα αντιφλεγμονώδη που πολλοί παίρνουν για ψύλλου πήδημα για τα αρθριτικά τους. Γι αυτό λοιπόν, η λήψη κάθε φαρμάκου θα πρέπει να μην γίνεται ανεξέλεγκτα επειδή μας το σύστησε ο γείτονας ή ο φίλος αλλά πάντοτε με περίσκεψη και μετά από εντολή γιατρού.

Περιορισμός του άγχους

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι το ψυχοκοινωνικό stress. Στα πλαίσια επομένως της αντιμετώπισης της υπέρτασης χωρίς φάρμακα, σημαντικό ρόλο έχει η συμβουλευτική για τη μείωση του ψυχοκοινωνικού stress και οι τεχνικές χαλάρωσης.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248