ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί σαν η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Μαζί με τα μέλη της, η Διεθνής Καρδιολογική Ομοσπονδία μεταδίδει το μήνυμα ότι με τη σωστή πρόληψη μπορούν να αποφευχθούν οι πρόωροι θάνατοι από τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί σαν η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Μαζί με τα μέλη της, η Διεθνής Καρδιολογική Ομοσπονδία μεταδίδει το μήνυμα ότι με τη σωστή πρόληψη μπορούν να αποφευχθούν οι πρόωροι θάνατοι από τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρεςκαι, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του Καπνίσματος, την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας, της Υπέρτασης της Δυσλιπιδαιμίας και του Σακχαρώδη διαβήτη στην εμφάνιση των οποίων τα μέγιστα συμμετέχουν η κακή διατροφή και η έλλειψη της σωματικής άσκησης.

Κάπνισμα

Το τσιγάρο σχετίζεται με την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και όχι μόνο.

Είναι γεγονός ότι 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει από νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα.

Η δυσμενής επίδραση του καπνίσματος συσχετίζεται με τον ημερήσιο αριθμό των τσιγάρων, καθώς και με τη διάρκεια του καπνίσματος δηλ. τα χρόνια που καπνίζει κάποιος  Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος, καθώς αναλύσεις έχουν δείξει ότι προκαλεί το θάνατο σε 600.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί λοιπόν κύριο στόχο όλων των Ιατρικών εταιριών {Καρδιολογικών, Πνευμονολογικών , Διαβητολογικών κλπ) σε όλες τις χώρες η απαγόρευση του καπνίσματος, η εκπαίδευση των νέων ατόμων για τις αρνητικές επιδράσεις του, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων διακοπής του

Παχυσαρκία

Σε παγκόσμιο επίπεδο η παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και υπολογίζεται ότι σήμερα 1.5 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα με τα 500 εκατομμύρια να έχουν κλινική παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος >30 kg/m2).

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 35% των νέων ατόμων ηλικίας 20 ετών είναι υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα, ενώ 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα.

Έχετε υπόψιν σας ότι η διόρθωση της Παχυσαρκίας είναι συχνά ικανή να αποκαταστήσει την πίεση χωρίς φάρμακα.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουν χώρα παρεμβάσεις ελάττωσης της πανδημίας του αυξημένου σωματικού βάρους μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας και της σωστής εκπαίδευσης για την υγιεινή διατροφή

Αρτηριακή υπέρταση

Η αρτηριακή υπέρταση βάσει διεθνών μελετών είναι υπεύθυνη για το 13.5% τη συνολικής θνησιμότητας, το 44% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Σήμερα το 30% των ενηλίκων άνω των 25 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και είναι ελάχιστη η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία 30 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Βασικό ρόλο παίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με ελάττωση της κατανάλωσης άλατος περί τα 5-6 γραμμάρια την ημέρα, του αλκοόλ στα 20-30 γραμμάρια ημερησίως και φυσικά την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σακχαρώδης διαβήτης-Μεταβολικό σύνδρομο

Σήμερα 47 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα και 3.4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των θανάτων λόγω διαβήτη παρατηρούνται στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες ενώ υπολογίζεται ότι ο διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου το 2030.

Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σημαντική θέση έχει η κατάλληλη δίαιτα, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

Μπορεί ο γενετικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών, ωστόσο, όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν πως η λέξη κλειδί στην αντιμετώπισή τους είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής προς το όφελος μας, των παιδιών μας αλλά και της οικογένειάς μας!

Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν

Προσέξτε το αλάτι.

Συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση της υπέρτασης, επιβαρύνοντας κατ’ επέκταση και την καρδιά.

Η ενδεδειγμένη ποσότητα αλατιού είναι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα την οποία φαίνεται πως ξεπερνάμε καθημερινά τόσο ως ενήλικες όσο και τα παιδιά μας, εφόσον το 80% του αλατιού που καταναλώνουμε εντοπίζεται σε κρυφές πηγές νατρίου μέσα στην καθημερινή μας διατροφή.

Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη E.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα συνδέεται με μείωση των επίπεδων «κακής» χοληστερόλης (LDL).

Παράλληλα η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Προσοχή, ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνουμε και στην ποσότητα διότι το ελαιόλαδο σαν λίπος έστω και φυτικό αποδίδει περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλο συστατικό.

Αποφύγετε πάση θυσία τα κεκορεσμένα λίπη

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα όπως το ζωικό βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, έτοιμα κέικ και γλυκά, καθώς και σε έτοιμα φαγητά.

Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Αντίθετα τα Ω-3 οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητές τους, τη βελτίωση δηλαδή των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τα ω-3 βρίσκονται στα ψάρια, σε ξηρούς καρπούς και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι φυσικοί χυμοί.

Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Φροντίστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων ημερησίως.

Περιορίστε το οινόπνευμα

Βλάπτει μόνο η μεγάλη κατανάλωση.

Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται να περιορίζουν την πρόσληψη του οινοπνεύματος σε ένα μέγιστο 3-4 μονάδων ημερησίως οι άνδρες, και 2-3 μονάδων οι γυναίκες.

Μία μονάδα αντιστοιχεί σε 10 gr οινοπνεύματος που είναι ισοδύναμα με ένα ποτήρι μπύρας, ένα μικρό ποτήρι κρασιού ή μία κλασσική μεζούρα οινοπνευματωδών.

Μην ξεχνάτε ότι ο κρυφός αλκοολισμός μπορεί να αποτελεί μία σημαντική αιτία ανθεκτικής υπέρτασης

Άσκηση, σύμμαχος της καρδιάς

Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη για την επίτευξη και διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρου.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Είναι επιστημονικά γνωστό ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά «φάρμακα» για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων ασθενειών σήμερα.

Υπολογίζεται πως ασκούμενοι συστηματικά μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού κατά 35%.

Συστήνονται τακτική άσκηση τουλάχιστον μέρα παρά μέρα διαρκείας 30-35 λεπτά που να είναι μέτριας βαρύτατος έτσι ώστε να αντιστοιχεί με αύξηση της καρδιακής συχνότητος στο 80% του μεγίστου για την ηλικία του.

Στον ενήλικο αυτό συνήθως σημαίνει σφύξεις 120-140/λεπτό.

Σαφώς οι αγύμναστοι ασθενείς θα πρέπει να αρχίζουν με μικρότερο επίπεδο άσκησης και να αυξάνουν προοδευτικά την ένταση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι αναφερόμαστε πάντοτε μόνο σε δυναμική αερόβιο άσκηση όπως είναι το ποδήλατο , το κολύμπι και το τρέξιμο.

Μπορείτε να εντάξετε την άσκηση στα πλαίσια της καθημερινότητάς σας, χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί για το ανσασέρ, το περπάτημα και λιγότερο το αυτοκίνητο, κατεβαίνοντας από το λεωφορείο μία ή δύο στάσεις νωρίτερα από τον προορισμό σας.

Ψυχολογικό stress

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των καρδιαγειακών νοσημάτων κυρίως μέσω αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι το ψυχοκοινωνικό stress.

Στα πλαίσια επομένως της πρόληψης των καρδιαγειακών νοσημάτων, σημαντικό ρόλο έχει η συμβουλευτική για τη μείωση του ψυχοκοινωνικού stress και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Η συμβουλευτική για τη μείωση του ψυχοκοινωνικού stress περιλαμβάνει :

- Αποφυγή στρεσογόνων ερεθισμάτων και καταστάσεων (τυχερά παιχνίδια, καυγάδες , πολιτικές συζητήσεις αγωνιώδη θεάματα κλπ..) Η συμπαράσταση και η συνεργασία της οικογένειας και του περιβάλλοντος βοηθάνε την προσπάθεια αυτή.

-Καλλιέργεια αυτοελέγχου με κριτήριο την κοινή λογική. Πολλά άτομα μεγεθύνουν τα δικά τους προβλήματα σε σημείο που γίνονται πηγές άγχους. Όλοι αυτοί λοιπόν θα πρέπει να διδαχθούν να τα εξετάζουν με την κοινή λογική από την σκοπιά των άλλων έτσι ώστε να τα βλέπουν στις αντικειμενικές τους διαστάσεις.

-Υπεύθυνη επικοινωνία αντί για εσωστρέφεια. Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική για την καταπολέμηση του άγχους είναι η εκμάθηση της εξωτερίκευσης των αισθημάτων ανικανοποίητου δηλ. με απλά λόγια το να αποφεύγει κανείς να κρατάει μέσα του τα παράπονά του   και να τα εκθέτει με υπευθυνότητα και σοβαρά στους δικούς του.

-Ομαλοποίηση των σχέσεων. Συχνά άτομα ευρίσκονται σε έντονο άγχος εξ αιτίας διαπροσωπικών αντιθέσεων τόσο συχνών στις οικογένειες αλλά και στους χώρους δουλειάς. Η εξομάλυνση όλων αυτών των συναισθηματικών συγκρούσεων με το να ζητήσει συγγνώμη η να δώσει συγχώρηση στο άτομο η τα άτομα που έχει αντιθέσεις ανακουφίζει συχνά το συναισθηματικό φορτίο και σταματάει το άγχος.

-Καλή οργάνωση του χρόνου και κατάλληλη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων . Σωστή οργάνωση του ημερησίου και εβδομαδιαίου προγράμματος μέσα σε λογικά και ρεαλιστικά πλαίσια σε συνδυασμό με την αναζήτηση βοήθειας στη διεκπεραίωση των υποθέσεων του σπιτιού η της δουλειάς βοηθάει σημαντικά στην αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων.

-Τεχνικές χαλάρωσης Οι ειδικοί λένε ότι εκείνο που μας κρατάει σε διαρκή αναστάτωση είναι η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε για το παρόν, να ανησυχούμε για το μέλλον και να μετανιώνουμε ή να απορρίπτουμε το παρελθόν μας. Έτσι η ζωή γίνεται μια συνεχής αγωνία και ο σύγχρονος άνθρωπος που ζει στις επιθετικές και ανταγωνιστικές δυτικές κοινωνίες, προσπαθεί να περισπάσει την προσοχή του με το οινόπνευμα, το κάπνισμα , την πολυφαγία, το σεξ, τις θορυβώδεις διασκεδάσεις, τα ταξίδια και την πολλή δουλειά. Στις παραδοσιακές ανατολικές κοινωνίες οι άνθρωποι είναι πιο συμφιλιωμένοι με την ζωή, την αποδέχονται και τη βιώνουν όπως τους προσφέρεται, είναι πιο παθητικοί και χωρίς βιασύνη. Στις κοινωνίες αυτές έχουν από αιώνες αναπτυχθεί τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης που οδηγούν σε σωματική χαλάρωση. Αυτές οι τεχνικές έχουν εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο δυτικό κόσμο για την καταπολέμηση του άγχους αλλά η λεπτομερής περιγραφή τους ξεφεύγει από τους σκοπούς του παρόντος άρθρου.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά στατιστικά στοιχεία για να δειχθεί η μεγάλη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση.
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
  • Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ, αντίθετα, εμφανίζεται αυξημένος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
  • Σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στερούν κάθε χρόνο τη ζωή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!
  • Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
  • Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

  

         Ο Ιατρός Γιάννης Γκούβερης είναι Ειδικός Παθολόγος-Αγγειολόγος

         μετεκπαιδευθείς στους Υπερήχους – Triplex Αγγείων

και εξειδικευθείς στην Παχυσαρκία (SCOPEMember)

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248