ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου κάθε χρόνο και το 2015 είναι ο δευτέρας χρόνος εορτασμού της. Είναι αφιερωμένη σε μία «παρεξηγημένη» ως προς την σοβαρότητά της νόσο, την θρόμβωση, και στις σοβαρές επιπτώσεις υγείας που μπορεί να μας προκαλέσει, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και αγνοήσουμε τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνισή της.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο και τις επιπτώσεις της.

Στις 13 Οκτωβρίου 2014 σηματοδοτείται και διαδίδεται από άκρη σε άκρη της Γης, για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, με την συμμετοχή οργανισμών, επιστημονικών φορέων και κοινοτήτων που εμπλέκονται με την νόσο, με ενέργειες που στοχεύουν στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θρόμβωσης και της φλεβικής θρομβοεμβολής

Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω των γενεθλίων του πρωτοπόρου στην παθοφυσιολογία Γερμανού Παθολόγου Dr Rudolf Virchow. Ο Dr Rudorlf Virchow ανέπτυξε για πρώτη φορά την έννοια της «θρόμβωσης» και έκανε σημαντικά βήματα προόδου στην κατανόηση αυτής της συχνά «παρεξηγημένης» ή μη διαγνωσμένης νόσου.

Η θρόμβωση, παρόλο που δεν υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση του κοινού, είναι ένα εξαιρετικά συχνό ιατρικό πρόβλημα. Οι θρόμβοι είναι πήγματα αίματος, δηλαδή σχηματισμοί από αίμα που έχει πήξει, που μπορούν να δημιουργηθούν στο εσωτερικό ενός αγγείου, είτε αυτό είναι αρτηρία, είτε είναι φλέβα και έτσι να διαταράξουν την ροή του αίματος εντός αυτού.

Εάν σχηματισθεί θρόμβος σε μια αρτηρία, μπορεί να εμποδίσει την ροή του οξυγονωμένου αίματος προς το τμήμα του σώματος που αρδεύεται από αυτό το αγγείο. Ως αποτέλεσμα έχουμε Έμφραγμα του μυοκαρδίου αν πρόκειται για στεφανιαία αρτηρία ή Αγγειακό εγκεφαλικό Επεισόδια αν πρόκειται για αγγείο του εγκεφάλου ή θρόμβωση των αρτηριών των άκρων αν πρόκειται για περιφερική αρτηρία. Αν σχηματισθεί θρόμβος σε μια φλέβα, τότε αποτελεί εμπόδιο για την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Και στις δύο πάντως περιπτώσεις, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι παρεμποδίζεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό που πραγματευόμεθα σήμερα είναι η θρόμβωση των φλεβών. Η Φλεβική θρόμβωση είναι μια διαταραχή που κατά κύριο λόγο αφορά τις φλέβες των κάτω άκρων και κυρίως της κνήμης και του μηρού.

Η λειτουργία των φλεβών είναι να επαναφέρουν το αίμα από όλα τα μέρη του σώματος πίσω προς την καρδιά. Υπάρχουν τρεις ομάδες φλεβών στα κάτω μέλη: (i) οι επιπολής φλέβες (δηλαδή της επιφάνειας) που είναι πιο κοντά στο δέρμα, (ii) οι εν τω βάθει φλέβες (δηλαδή, του βάθους) που βρίσκονται μεταξύ μυϊκών ομάδων και (iii) οι διατιτραίνουσες φλέβες που συνδέουν τις επιπολής με τις εν τω βάθει φλέβες. Οι εν τω βάθει φλέβες οδηγούν στην κάτω κοίλη φλέβα, τη μεγαλύτερη φλέβα του σώματος, που ενώνεται με την καρδιά. Ο όρος εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή φλεβοθρόμβωση (ΕΒΦΘ) [deep venous thrombosis, DVT] αναφέρεται στη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών, συνήθως αυτών που βρίσκονται στη λεκάνη, στο μηρό ή στη γάμπα, και πιο σπάνια στο βραχίονα, στο θώρακα ή αλλού. Σε αντιδιαστολή, η θρόμβωση επιπολής φλεβών ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και συνήθως αποτελεί επιπλοκή των κιρσών φλεβών κάτω άκρων.

Η φλεβική θρόμβωση είναι δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, επειδή μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως η πνευμονική θρομβοεμβολή. Σ’ αυτή την περίπτωση, ένα πήγμα αίματος, δηλαδή ένας θρόμβος, αποσπάται από τα εν τω βάθει φλεβικά αγγεία των κάτω άκρων και ταξιδεύει εντός των φλεβών με τη ροή του αίματος. Αυτός ο μετακινούμενος θρόμβος, ο οποίος καλείται έμβολο, είναι δυνατόν να ενσφηνωθεί στην περιοχή των πνευμόνων και συγκεκριμένα στην Πνευμονική αρτηρία ή κάποιον κλάδο αυτής και να προκαλέσει έτσι πολύ σοβαρές για την ζωή του ανθρώπου καταστάσεις.

Ποιοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει σε ποσοστό 2 στα 1000 και τις περισσότερες φορές, η θρόμβωση είναι ασυμπτωματική δηλ, δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα. Γι’αυτό, είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν όχι μόνο τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα αλλά και εκείνα τα γεγονότα ή τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν τον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος, δηλ. θρόμβωση.


Πιο συχνά η θρόμβωση εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε άτομα που επί μακρόν χρονικό διάστημα παραμένουν σε ακινησία όπως π.χ. σε μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, καθώς επίσης σε περίπτωση βαρειάς ασθένειας ή μετά από χειρουργική επέμβαση (συνήθως σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις, εγχειρήσεις κοιλίας και προστάτη ή σε ορθοπεδικούς ασθενείς με κατάγματα στο μηρό ή την λεκάνη και τα κάτω άκρα γενικότερα). Ακόμη, υποψήφιοι για θρόμβωση είναι οι καρκινοπαθείς και ιδίως αυτοί με καρκίνο στο πάγκρεας ή το στομάχι και όσοι πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα (π..χ. θρομβοφιλία κλπ)

Μερικές φορές η θρόμβωση συνοδεύει σοβαρούς τραυματισμούς όπως π.χ. σε τροχαία ατυχήματα ή μπορεί να συμβεί μετά τον τοκετό. Επίσης η μεγάλη ηλικία, το υπερβολικό βάρος (παχυσαρκία) και διάφορα είδη φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά ιδίως σε γυναίκες που καπνίζουν) αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο μιας θρόμβωσης. Τέλος αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση έχουν όσοι είχαν προηγούμενο επεισόδιο ΕΒΦΘ ή οικογενειακό ιστορικό ΕΒΦΘ και ακόμη οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που γέννησαν πρόσφατα

Ποιά είναι τα συμπτώματα της Θρόμβωσης

Οι θρόμβοι του αίματος στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα της κνήμης ή του μηρού δύσκολα δύνανται να ανιχνευθούν με την κλινική εξέταση Τα συμπτώματα μιας τέτοιας θρόμβωσης εμφανίζονται ετερόπλευρα δηλ. αφορούν το ένα σκέλος και εν πολλοίς εξαρτώνται από το πόσο μεγάλος είναι ο θρόμβος και πού ακριβώς εντοπίζεται.
Τα τυπικά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος ή ευαισθησία που χειροτερεύουν με την ορθοστασία ή το βάδισμα
  • Οίδημα δηλ πρήξιμο στο ένα σκέλος .
  • Αύξηση της θερμότητας (το ένα σκέλος είναι πιο ζεστό από το άλλο)
  • Αλλαγή στο χρώμα όπως ερυθρότητα ή κυανή (μελανή ) χροιά στο ένα σκέλος
  • Πόνος στην άρθρωση και σπάνια πυρετός

Εάν λοιπόν έχετε ένα η περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει αμέσως να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή να πάτε στο πλησιέστερο εφημερεύον Νοσοκομείο.

Τι μπορεί να γίνει μετά από μια θρόμβωση

Σε πολλές περιπτώσεις, οι θρόμβοι μέσα στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα θεραπεύονται από μόνοι τους πλην όμως είναι απαραίτητο να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η απόσπαση του θρόμβου από το τοίχωμα του αγγείου και η μετακίνησή του με την ροή του αίματος μέσα στις φλέβες προς τους πνεύμονες, την καρδιά η τον εγκέφαλο. Για τις περισσότερες των περιπτώσεων μιας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, το καλύτερο θα ήταν να εισαχθεί ο ασθενής στο Νοσοκομείο. Η κατάκλιση του ασθενούς, η ανύψωση του σκέλους και η τοποθέτηση θερμών και υγρών επιθεμάτων στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Επίσης το να κάθεται κανείς σχεδόν ακίνητος για μακρύ χρονικό διάστημα μετά από μια τέτοια κατάσταση είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.

Πώς θα προλάβουμε τη θρόμβωση

Γενικά, αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία και την καθιστική ζωή. Αν χρειαστεί να μείνετε καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, βοηθούν οι ασκήσεις των ποδιών ή το περπάτημα για λίγα λεπτά.
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε – Μη φοράτε στενά και σφικτά ρούχα. Κάνετε συχνά ασκήσεις των ποδιών (κινήσεις στα δάκτυλα πάνω – κάτω και τους αστραγάλους δεξιά-αριστερά) και περπατάτε στο διάδρομο του αεροπλάνου ή του λεωφορείου ιδιαίτερα στα πολύωρα ταξίδια. Πίνετε αρκετά υγρά, αλλά να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη, τον καφέ και το τσάι γιατί σας αφυδατώνουν επειδή αυξάνουν την διούρηση. Στην περίπτωση που είστε άτομο με αυξημένο κίνδυνο για ΕΒΦΘ, ρωτήστε τον ιατρό σας αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κατάλληλες πιεστικές κάλτσες ή ακόμη και να κάνετε ενέσεις Ηπαρίνης.

Γιατί μας αφορά άμεσα μια θρόμβωση

Αν και οι περισσότεροι από τους θρόμβους που σχηματίζονται στα πόδια διαλύονται από μόνοι τους ή με την ανάλογη θεραπεία, εν τούτοις είναι πολύ πιθανόν κυρίως αν δεν γίνει αντιληπτή η θρόμβωση και δεν υποβληθεί το άτομο στην κατάλληλη θεραπεία να συμβούν επιπλοκές, συχνά τόσο σοβαρές, που να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του ανθρώπου.

Η πιο επικίνδυνη από τις επιπλοκές είναι η Πνευμονική εμβολή. Όπως είπαμε παραπάνω σ΄ αυτήν την περίπτωση ένας θρόμβος αίματος που συνήθως αποσπάται από τις φλέβες των κάτω άκρων ή τις δεξιές καρδιακές κοιλότητες, μετακινείται προς τους πνεύμονες και αποφράσσει κάποιον κλάδο της πνευμονικής αρτηρίας. Στο 90% των περιπτώσεων οι θρόμβοι που προκαλούν πνευμονική εμβολή ξεκινούν από τα πόδια.

Εάν η απόφραξη αφορά το στέλεχος της πνευμονικής αρτηρίας η έναν των μεγάλων κλάδων αυτής, τα φαινόμενα που ακολουθούν είναι όντως δραματικά και οφείλονται στην έντονη διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας και της περιφερικής κυκλοφορίας. Ο ασθενής παραπονείται για έντονο πόνο στο θώρακα που μοιάζει με τον πόνο του εμφράγματος και συγχρόνως εμφανίζεται πολύ έντονη δύσπνοια, ταχυκαρδία, πτώση της πίεσης, ψυχροί ιδρώτες και ενίοτε λιποθυμική κατάσταση ή εικόνα shock και κυάνωση για να επέλθει τελικά ο θάνατος από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Εάν η απόφραξη αφορά έναν μέτριο η μικρότερο κλάδο της πνευμονικής αρτηρίας, οι εκδηλώσεις που ακολουθούν είναι σαφώς ηπιότερες και συνίστανται σε πόνο, βήχα, δύσπνοια και αιματηρά πτύελα. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής μετά άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα επανέρχεται πλήρως στην αρχική φυσιολογική του κατάσταση.

Η πνευμονική εμβολή απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Μπορεί να συμβεί χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση, αλλά όντας ενήμεροι των πιθανών συμπτωμάτων μιας θρόμβωσης στα πόδια, μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να προφυλαχθούμε απ’ αυτήν. Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθούμε από την πνευμονική εμβολή είναι να προσπαθήσουμε να μην συμβεί.

Και αυτό συνίσταται στο να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να προλάβουμε την θρόμβωση όπως αναφέραμε παραπάνω και πάνω από όλα να ακολουθούμε επιμελώς την θεραπεία για την αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης των κάτω άκρων και να ακούμε τις συμβουλές του γιατρού μας και μόνο αυτού και όχι οποιουδήποτε τυχόντος.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248