ΠΩΣ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΟΥΜΕ

Πρώτα από όλα θα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει διατροφή, τι είναι δηλαδή αυτό που τρώμε, Θα μπορούσα λοιπόν να πω ότι αυτό που τρώμε, αυτό δηλ. που καταναλώνουμε με το φαγητό μας έχει δύο σκέλη την ποιότητα και την ποσότητα

Η ποιότητα έχει να κάνει με βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία, στοιχεία δηλαδή απαραίτητα στην διατροφή μας που πρέπει πάντα να υπάρχουν γιατί ό οργανισμός μας τα παίρνει από την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουμε αλλά δεν τα αποθηκεύει και γι αυτό το λόγο πρέπει να τα παίρνουμε κάθε ημέρα και κάποια από αυτά πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Η αποθήκευση σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι πολύ μικρή και προσωρινή γι αυτό και πολλές φορές στο παρελθόν αν σε κάποιον έλειπαν από την διατροφή του τα βασικά αυτά στοιχεία πάθαινε διάφορες ανεπάρκειες με πιο γνωστή αυτήν της βιταμίνης C που ήταν συχνή στα πληρώματα των πλοίων που εκτελούσαν την εποχή εκείνη μακρινά ταξίδια και λόγω της έλλειψης ψυγείων ετρέφοντο κατά βάση με κονσέρβες από τις οπαίες βεβαίως έλειπε η βιταμίνη C.

Σήμερα βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάθει κανείς οξεία αβιταμίνωση αλλά όταν κάτι λείπει από την διατροφή του τότε ο οργανισμός αντιδρά με το αίσθημα της πείνας για την συγκεκριμένη ουσία που του λείπει. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όταν κάποιος τρώει συχνά σε εστιατόρια τύπου ταχυφαγείων (κοινώς φαστφουντάδικα) ενώ έχει την κοιλιά του γεμάτη και αισθάνεται βαρυστομαχιασμένος ταυτόχρονα πεινάει.

Αυτή είναι και η αιτία που κάποιες γυναίκες πριν από τον κύκλο τους πιθυμούν σοκολάτα (και όχι άλλο γλυκό). Η σοκολάτα έχει πολυφαινόλες , έχει ψευδάργυρο, μαγνήσιο, και διάφορα αλλά στοιχεία που ο οργανισμός χρειάζεται πιθανόν γιατί λειτουργούν αντιοξειδωτικά ή μυοχαλαρωτικά στην φάση της περιόδου. Άρα ένα στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό, είτε κάνουμε δίαιτα είτε τρώμε κανονικά, είναι να παίρνουμε πάντα τις βιταμίνες , τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που ο οργανισμός και το σώμα μας έχει ανάγκη. Αν δεν υπάρχουν αυτά πυροδοτούνταν αισθήματα πείνας και επειδή οι βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι οι μεσολαβητές δηλ. τα συνένζυμα σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις πολλές φορές η έλλειψη τους δεν αφήνει να γίνουν αυτές ακριβώς οι αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά ο μηχανισμός της λιπόλυσης αλλά να δίνεται προτεραιότητα στην απώλεια της μυϊκής μάζας . Αυτό σημαίνει ατονία, κόπωση, κακή διάθεση, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, να μην αδυνατίζουμε παρά την δίαιτα που κάνουμε, να τα παρατάμε πολύ εύκολα και μετά να παίρνουμε πίσω τα κιλά μας..

Το δεύτερο πράγμα που καταναλώνουμε όπως είπαμε προηγουμένως είναι η ποσότητα. Όσο υγιεινά και να τρώμε, αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, το περίσσευμα θα το αποθηκεύσουμε υπό μορφή λίπους.

Οι τροφές και κατά συνέπεια οι θερμίδες που καταναλώνουμε διακρίνονται σε Υδατάνθρακες, Πρωτεΐνες και Λίπη.

Στους Υδατάνθρακες ανήκουν το ψωμί, το ρύζι , οι πατάτες, τα φρούτα , τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και τα γλυκά.

Στις Πρωτεΐνες ανήκουν το κρέας , το ψάρι , τα πουλερικά, τα αυγά (το άσπρο του αυγού) και τα γαλακτερά

Στα Λίπη ανήκουν το λάδι, το βούτυρο και βέβαια όλα τα προϊόντα που τα περιέχουν

Όταν τρώμε όλα αυτά, μετά την διαδικασία της μάσησης που γίνεται στο στόμα και της κατάποσης που γίνεται μέσω του οισοφάγου, καταλήγουν στο στομάχι μας. Από εκεί και πέρα ξεκινά η διαδικασία της απορρόφησης των παραπάνω συστατικών της τροφής μας δηλ των υδατανθράκων , των πρωτεϊνών και των λιπών. Αυτή η διαδικασία λέγεται πέψη και δεν γίνεται βέβαια αυτόματα, δηλ. δεν ανοίγει ξαφνικά μια πόρτα έτσι όλα αυτά να περνάνε απευθείας από το στομάχι στο αίμα, αλλά γίνονται μέσα από κάποιους μηχανισμούς που επηρεάζουν και ταυτόχρονα ελέγχονται από διάφορα ορμονικά συστήματα.

Ένα βασικό ορμονικό σύστημα που επηρεάζεται κάθε φορά που εμείς τρώμε κάτι είναι το σύστημα αλληλοεπίδρασης Σακχάρου-Ινσουλίνης. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι μας γνωρίζουμε ότι όταν τρώμε το σάκχαρό μας ανεβαίνει. Όμως ο τρόπος που ανεβαίνει, το αν ανεβαίνει δηλ. αργά ή γρήγορα αυτό εξαρτάται από το τι φάγαμε. Υπάρχουν συγκεκριμένα τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο αργά όπως είναι όλα εκείνα τα τρόφιμα που περιέχουν σύμπλοκους υδατάνθρακες.

Τέτοια είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά (προσοχή στα φασολάκια, τον αρακά και το καλαμπόκι – περιέχουν πολύ άμυλο) και τα όσπρια. Όλες λοιπόν αυτές τις τροφές που όταν καταναλώνονται ανεβάζουν το σάκχαρο αργά τις λέμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αντίθετα υπάρχουν και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δηλ τροφές που όταν καταναλώνονται ανεβάζουν το σάκχαρο γρήγορα διότι περιέχουν απλά σάκχαρα, μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες που απορροφώνται πολύ γρήγορα. Τέτοια τρόφιμα είναι τα προϊόντα αρτοποιείου από λευκό αλεύρι (πολυτελείας), το άσπρο ψωμί δηλ. καθώς και αρτοσκευάσματα πλούσια σε λιπαρά όπως σφολιάτες, κουρού, μπριός, κρουασάν, μπατόν σαλέ, μπισκότα βουτύρου, κουλουράκια κλπ Επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να αναβάζουν γρήγορα το σάκαχαρι έχουν τα μακαρόνια και τα ζυμαρικά γενικώτερα, το ρύζι και οι πατάτες .

Φυσικά σε ένα άτομο με ισορροπημένο οργανισμό το σάκχαρο θα ξανακατέβει γρήγορα γιατί αλλιώς αυτός θα ήταν διαβητικός. Αλλά το κατέβασμα του σακχάρου σε ένα φυσιολογικό άτομο γίνεται υπό την επίδραση μια ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας και λέγεται ινσουλίνη. Όταν έχουμε αργή και σταδιακή αύξηση του σακχάρου όπως συμβαίνει στην περίπτωση που τρώμε σύμπλοκους υδατάνθρακες όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης , τα φρούτα , τα λαχανικά, τα όσπρια κλπ που αναφέραμε παραπάνω τότε η ινσουλίνη από το πάγκρεας εκκρίνεται σταδιακά δηλ. έχουμε αργό ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης ενώ όταν τρώμε τροφές που απορροφώνται εύκολα όπως είναι τα απλά σάκχαρα που περιέχονται στο άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες τότε έχουμε απότομη αύξηση των σακχάρων που προκαλεί απότομη και γρήγορη άνοδο του σακχάρου του αίματος. Αυτή η γρήγορη και απότομη αύξηση των σακχάρων οδηγεί σε μεγάλη και γρήγορη έκκριση της ινσουλίνης η οποία προκαλεί απότομο κατέβασμα του σακχάρου. Αυτό το απότομο κατέβασμα του σακχάρου ο οργανισμός το εκλαμβάνει σαν υπογλυκαιμία και πυροδοτείται το αίσθημα της πείνας. (με έπιασε λιγούρα και θέλω να φάω κάτι)

Είναι χαρακτηριστικό ότι ισιώνουμε την τούρτα μια φορά και μετά μας έρχεται η επιθυμία να την ξανα- ισιώσουμε και ξανά και ξανά με τελικό αποτέλεσμα να τρώμε πολύ περισσότερο , να παίρνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες και να παχαίνουμε. Το ίδιο συμβαίνει όταν τρώμε ένα σοκολατάκι και μετά μας έρχεται η επιθυμία να πάρουμε και δεύτερο και τρίτο κοκ. Αυτό ακριβώς οφείλεται στο απότομο ανέβασμα – κατέβασμα του σακχάρου που προκαλεί η συνεχής και μεγάλη έκκριση της ινσουλίνης.

Το πρώτο λοιπόν πράγμα που κάνει η συνεχής και μεγάλη έκκριση της ινσουλίνης είναι η πείνα που οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής , και συνεχή εναπόθεση του λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία. Σημειώστε ότι η ινσουλίνη και η κορτιζόνη είναι οι δύο ορμόνες ουσιαστικά που κάνουν λιποαποθήκευση Για το λόγο αυτό και οι διαβητικοί που κάνουν ινσουλίνη και ιδία αυτοί που κάνουν πολλαπλές ενέσεις το 24ωρο αν δεν προσέξουν καλά την διατροφή τους και δεν ρυθμίζουν σωστά το σάκχαρο τους παίρνουν παραπανίσια κιλά.

Πως θα μπορέσουμε λοιπόν να αδυνατίσουμε ; Από όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως γίνεται φανερό ότι για να αδυνατίσει κάποιος θα πρέπει ανά πάσα στιγμή η ινσουλίνη του να είναι σε χαμηλά επίπεδα διότι μόνο έτσι μπορει να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της λιπόλυσης και να χάσουμε βάρος. Όσο υπάρχει ινσουλίνη στην κυκλοφορία ο οργανισμός δεν έχει κανένα λόγο να κάνει λιπόλυση, να κάψει δηλ. το λίπος του γιατί η ύπαρξη ινσουλίνης στην κυκλοφορία δηλώνει και ύπαρξη σακχάρων άρα περισσευούμενης ενέργειας οπότε δεν υπάρχει λόγος να βγει λίπος από τις αποθήκες (πράγμα το οποίον θα μας αδυνάτιζε) αφού η ενέργεια που δίδουν τα σάκχαρα που υπάρχουν στην κυκλοφορία φτάνει και περισσεύσει για τις ανάγκες του οργανισμού.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να χάσουμε βάρος πρέπει η διατροφή μας να αποκτήσει την μορφή χαμηλής έκκρισης ινσουλίνης. Για να κατέβει η ινσουλίνη χαμηλά πρέπει να ελέγξουμε αυτό που την ελέγχει, και αυτό που την ελέγχει ουσιαστικά είναι τα σάκχαρα δηλ. οι υδατάνθρακες που τρώμε. Για να γίνει αυτό δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις.
Πρώτον να φάμε λιγότερα σάκχαρα και ποιοτικά καλλίτερα σάκχαρα, δηλ. σάκχαρα που απορροφώνται με αργό ρυθμό. Και τέτοια σάκχαρα είναι αυτά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (προίόντα ολικής άλεσης , φρούτα , όσπρια και λαχανικά)

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των γευμάτων. Πρέπει να γίνονται τρία κύρια γεύματα (Πρωί – Μεσημέρι – Βράδυ) και δύο μικρά γεύματα ενδιάμεσα διότι κατά αυτόν τον τρόπο τα σάκχαρα στο αίμα δεν είναι πολλά και επομένως απαιτείται χαμηλή και σταδιακή έκκριση ινσουλίνης. Αντίθετα εάν πιούμε ένα μόνο ένα καφέ το πρωί, το μεσημέρι τίποτα ή σχεδόν τίποτα και το βράδυ φάμε σαν πεινασμένοι λύκοι (απόλυτα φυσιολογικό να πεινάς υπό αυτές τις συνθήκες) τότε εκκρίνεται απότομα μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να κάψει τις μεγάλες ποσότητες σακχάρων που φάγαμε με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται λίπος στις λιπαποθήκες (είπαμε προηγούμενα ότι ινσουλίνη και κορτιζόνη προάγουν την λιπαποθήκευση) και όλη την νύχτα να παχαίνουμε .

Βέβαια θα μπορούσα κάποιος να πει. Εγώ γιατρέ μου θα τρώω ψητό και σαλάτα πρωί – μεσημέρι – βράδυ και θα αδυνατίσω. Πράγματι έτσι θα γίνει. Εξάλλου αυτό είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε κάνει. Τα σάκχαρα κατεβαίνουν πολύ χαμηλά και ξεκινά μια γρήγορη διαδικασία λιπόλυσης και απώλειας νερού. Επειδή όμως δεν υπάρχει καμιά ισορροπία ούτε στην ποσότητα που τρώμε ούτε στην πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων ή ιχνοστοιχείων , αρχίζουμε και χάνουμε μυϊκή μάζα, Αδυνατίζουμε στο πρόσωπο που φαίνεται τώρα γερασμένο, κουραζόμαστε εύκολα, έχουμε νεύρα και όλα μας φταίνε.

Την πρώτη εβδομάδα χάνουμε βάρος και μάλιστα αρκετό. Την δεύτερη εβδομάδα χάνουμε και πάλι κιλά αλλά τα μισά ή και λιγότερα από ότι την πρώτη εβδομάδα. Την Τρίτη εβδομάδα αν καταφέρουμε να φθάσουμε μέχρις εκεί δεν χάνουμε τίποτα ή ελάχιστα. Τότε όμως έχουμε πολύ κουραστεί και τα παρατάμε για να γυρίσουμε και πάλι στον παλιό μας τρόπο διατροφής. Τώρα όμως αυτά που τρώμε δεν τα καίμε γιατί έχουμε χάσει μυϊκή μάζα και έχει μειωθεί σημαντικά ο μεταβολισμός μας . Το τελικό αποτέλεσμα είναι να πάρουμε πίσω το βάρος που χάσαμε, με την διαφορά ότι τώρα το παίρνουμε σε λίπος ενώ αυτό που χάσαμε ήταν μυϊκή μάζα. Έτσι φτάνουμε στα κιλά που ξεκινήσαμε και μάλιστα συνήθως τα ξεπερνάμε και αυτό επαναλαμβάνεται..

Αν θέλουμε λοιπόν να αδυνατίσουμε ας προσπαθήσουμε να κάνουμε σωστή διατροφή αφενός μεν επιλέγοντας τα σωστά ποιοτικώς τρόφιμα αφετέρου δε αρκούμενοι στις σωστές ποσότητες. Και να μην ξεχνάμε αυτήν την ποσότητα που απαιτεί ο οργανισμός μας για την καλή του λειτουργία μέσα στο 24ωρο να την κατανέμουμε σε τρία ή και περισσότερα γεύματα.

Όλα αυτά υπάγονται στα πλαίσια μια σωστής, υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για τη τήρηση της οποίας ο καθένας πρέπει να κάνει τον δικό του αγώνα ενάντια στις σειρήνες των εύκολων κακών διατροφικών επιλογών για να μπορέσει σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση , που πρέπει να γίνει ρουτίνα στην καθημερινή μας ζωή, να διαφυλάξει το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία του ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς όπως η περίοδος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα..

Όλοι μας λοιπόν, ο καθένας από την θέση που βρίσκεται και ιδιαίτερα εμείς οι γιατροί που είμαστε επιφορτισμένοι με την πρόληψη, την προάσπιση και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της υγείας του κοινωνικού συνόλου , πρέπει να προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Σ αυτήν μας όμως την προσπάθεια, προκειμένου να επιτύχουμε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν διδάσκουμε αυτό που θέλουμε ή αυτό που ξέρουμε αλλά αυτό που είμαστε. Έτσι όπως ματαιοπονούμε όταν επιχειρηματολογούμε υπέρ της αδήριτης ανάγκης να κόψει ο ασθενής το κάπνισμα όταν εμείς οι ίδιοι καπνίζουμε, με την ίδια λογική προκαλούμε θυμηδία όταν προσπαθούμε να πείσουμε το ασθενή να προσέξει την διατροφή του και να ασκηθεί όταν εμείς οι ίδιοι ,έχοντας μια κοιλιά ως τελειόμηνος εγκυμονούσα, προτιμούμε το ασανσέρ από τα σκαλοπάτια για να ανέβουμε στον πρώτο όροφο του σπιτιού μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς και στην εποχή μας ακόμη , όλοι μας εξακολουθούμε να αποτελούμε πρότυπα που λίγο πολύ μας αντιγράφουν. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να είμαστε πρότυπα προς μίμηση και όχι πρότυπα προς αποφυγή.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248