ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Εάν δείτε το παιδί σας να ξύνεται πολύ έντονα κυρίως πίσω από τα αυτιά η στον αυχένα (σβέρκο) τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει κολλήσει ψείρες της κεφαλής.

Συνήθως οι γονείς τρομοκρατούνται όταν διαπιστώνουν ψείρες στα κεφάλια των παιδιών τους η μικροσκοπικά αυγά προσκολημμένα στις τρίχες των μαλλιών τους κοντά στο τριχωτό δέρμα της κεφαλής αλλά η μόλυνση με ψείρες είναι κάτι πολύ συχνό στην στοιχειώδη εκπαίδευση παντού.

ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ

Εάν δείτε το παιδί σας να ξύνεται πολύ έντονα κυρίως πίσω από τα αυτιά η στον αυχένα (σβέρκο) τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει κολλήσει ψείρες της κεφαλής.

Συνήθως οι γονείς τρομοκρατούνται όταν διαπιστώνουν ψείρες στα κεφάλια των παιδιών τους η μικροσκοπικά αυγά προσκολημμένα στις τρίχες των μαλλιών τους κοντά στο τριχωτό δέρμα της κεφαλής αλλά η μόλυνση με ψείρες είναι κάτι πολύ συχνό στην στοιχειώδη εκπαίδευση παντού.

Ακόμη και τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι πολύ σχολαστικοί σε ότι αφορά την καθαριότητα τους, μπορούν να κολλήσουν ψείρες.

Τι είναι οι ψείρες της κεφαλής

Είναι μικροσκοπικά γκριζωπά έντομα τα οποία εγκαθίστανται στο κεφάλια μας και ιδιαίτερα στα κεφάλια των παιδιών.

Αυτά ζουν με το αίμα που απομυζούν (ρουφάνε) με τα δήγματα (δαγκώματα) τους στο τριχωτό δέρμα της κεφαλής και εναποθέτουν τα αυγά τους που ονομάζονται κόνιδες στις τρίχες των μαλλιών.

Το κεφάλι των ανθρώπων αποτελεί την πρώτη και βασική κατοικία αυτών των παρασίτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κατοικίδια ζώα δεν μολύνονται με τις ψείρες της κεφαλής.

Πως γίνεται η μετάδοση από τον έναν στον άλλον

Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι ψείρες μόνο έρπουν δηλ. σέρνονται.

Δεν πετούν ούτε πηδούν από τον έναν στον άλλον.

Τα παιδιά συνήθως κολλούν τις ψείρες το ένα με το άλλο όταν τα κεφάλια τους έρχονται σε επαφή, όταν στοιβάζουν τα καπέλα η τα ρούχα τους μαζί η όταν μοιράζονται τις βούρτσες μαλλιών, τις τσατσάρες και τα ρούχα.

Έτσι οι ψείρες εξαπλώνονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας με τις πετσέτες, τις μαξιλαροθήκες και τις ταπετσαρίες των επίπλων (καθίσματα, καναπέδες κλπ).

Τι μπορούν να προκαλέσουν οι ψείρες

Οι ψείρες προκαλούν εντονώτατο κνησμό (φαγούρα) στο τριχωτό της κεφαλής και την ράχι με αποτέλεσμα λόγω ακριβώς του ξεσμού (ξυσίματος) να δημιουργούνται δρυφάδες (γραμμοειδείς διαβρώσεις) που αποτελούν και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.

Με το ξύσιμο επιμολύνεται πολλές φορές το δέρμα από διάφορα μικρόβια και έτσι δημιουργείται το μολυσματικό κηρίο η και πυοδερματίτις με επακόλουθο την αυχενική αδενίτιδα κατά την οποία οι αδένες του αυχένα διογκώνονται και πονούν.

Πως θα απαλλαγούμε από τις ψείρες

Ευτυχώς αυτά τα έντομα δεν μεταφέρουν μικρόβια ώστε να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα πλην όμως προκαλούν τόσο μεγάλη ενόχληση που πρέπει ασφαλώς να θεραπεύονται. Πως θα γίνει αυτό ?

  • Πλύνετε επιμελώς τα μαλλιά του παιδιού σας χρησιμοποιώντας ειδικά σαμπουάν η κρέμες που παρασκευάζονται γιαυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ακολουθείτε τις οδηγίες προσεκτικά. Μια επανάληψη της όλης θεραπείας 7-10 ημέρες αργότερα προκειμένου να σκοτωθούν τα αυγά που εν τω μεταξύ εκκολάπτονται μετά την πρώτη θεραπεία είναι σίγουρα κάτι που βοηθά σημαντικά στην ριζική εξάλειψη των ψειρών.
  • Είναι απολύτως απαραίτητο να υποβάλλονται στην ίδια ακριβώς θεραπεία και όλα τα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος.
  • Πλύνετε επισταμένα τις τσατσάρες και τις βούρτσες μαλλιών με φθειροκτόνα σαμπουάν και στην συνέχεια αν το επιτρέπει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα βράστε τα.
  • Πλύνετε με σαπούνι και ζεστό νερό όλα τα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με το κεφάλι του παιδιού, όπως ρούχα, κασκόλ, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες. Ρούχα που δεν πλένονται με καυτό νερό όπως παλτά, κοστούμια κλπ στείλτε τα για στεγνό καθάρισμα.
  • Θα ήταν επίσης σκόπιμο να ψεκάσετε τα χαλιά, τους τάπητες, τους καναπέδες, τις καρέκλες και τα στρώματα με ειδικά φθειροκτόνα προϊόντα και να τα σκουπίσετε προσεκτικά με ηλεκτρική σκούπα εάν πρόκειται για πιο σοβαρή μόλυνση η οι ψείρες έχουν εντοπισθεί σε περισσότερα από ένα παιδιά η άτομα μέσα στην οικογένεια. Θα πρέπει ακόμη να πούμε ότι οι ψείρες μπορούν να ζήσουν μόνο 48 ώρες έξω από το σώμα και ότι τα αυγά που πέφτουν κάτω δεν εκκολάπτονται. Έτσι γίνεται φανερό ότι δεν είναι απαραίτητο να ψεκάζετε ολόκληρο το σπίτι με φθειροκτόνο εάν η μόλυνση με τις ψείρες ανακαλύπτεται και θεραπεύεται ενωρίς.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ψείρες δεν μεταδίδουν το AIDS ούτε άλλα μολυσματικά νοσήματα.  

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248