ΚΥΛΙΚΕΙΑ & FAST FOOD

Να’ μαστε και πάλι στην αρχή. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί για μια ακόμη φορά την αφετηρία.

Σηματοδοτεί την εκκίνηση για όλους μας. Για μας τους μεγάλους που προσπαθήσαμε μέσα στην άδεια του Αυγούστου να ξεχάσουμε τις σκοτούρες και τα προβλήματα, σηματοδοτεί την νέα αρχή της καθημερινής προσπάθειας και έγνοιας.

Για τα παιδιά σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς, που περιέχει αγωνία, άγχος, κούραση μα και μοναδικές χαρές.

Να’ μαστε και πάλι στην αρχή. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί για μια ακόμη φορά την αφετηρία.

Σηματοδοτεί την εκκίνηση για όλους μας. Για μας τους μεγάλους που προσπαθήσαμε μέσα στην άδεια του Αυγούστου να ξεχάσουμε τις σκοτούρες και τα προβλήματα, σηματοδοτεί την νέα αρχή της καθημερινής προσπάθειας και έγνοιας.

Για τα παιδιά σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς, που περιέχει αγωνία, άγχος, κούραση μα και μοναδικές χαρές.

Γι' αυτό πρέπει να πάνε όλα καλά. Μα για να γίνει αυτό και αγώνας που αρχίζει τώρα να φτάσει αισίως στο τέλος και να στεφθεί με το τρόπαιο της νίκης χρειάζεται πάνω απ όλα υγεία.

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί ότι η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.

Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που οι Αρχαίοι πρόγονοι μας, όπως έκαναν άλλωστε με κάθε τι που θεωρούσαν πολύ σπουδαίο, την είχαν αναγάγει σε θεά.

Είπαν ότι ήταν σύζυγος η κόρη του Ασκληπιού.

Έδειξαν με αυτό τον τρόπο την μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα που είχε γι΄ αυτούς η υγεία του σώματος και της ψυχής.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Ήρθε ο Χριστιανισμός και οι θεοί εξοστρακίσθηκαν από το Πάνθεον πλην όμως ούτε για μια στιγμή η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας δεν θεωρήθηκε ότι έχει λιγότερη σημασία απ’ ότι στην αρχαιότητα.

Ακούτε συχνά ότι κάποιος γνωστός σας, φαινομενικά υγιής, παθαίνει σε νέα σχετικά ηλικία 40 η 50 χρονών, ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο π.χ. ένα έμφραγμα η ένα εγκεφαλικό.

Αρχίζετε και αναρωτιέστε πως συνέβη αυτό σ΄ αυτόν που μέχρι τώρα δεν είχε πάει σε γιατρό.

Μπορεί να μην είχε πάει σε γιατρό αλλά κάπνιζε δυο και τρία πακέτα την ημέρα και δεν φρόντιζε να το κόψει.

Μπορεί να μην είχε πάει σε γιατρό αλλά είχε χοληστερίνη ή σάκχαρο ή και τα δυο μαζί και δεν έκανε δίαιτα.

Μπορεί να μην είχε πάει σε γιατρό αλλά είχε υπέρταση και δεν το ήξερε ή δεν έπαιρνε τα φάρμακα του.

Γιατί τα λέω αυτά. Γιατί τίποτα δεν συμβαίνει ξαφνικά και εν αιθρία.

Εμείς οι γιατροί ξέρουμε ότι το έμφραγμα η το εγκεφαλικό είναι το ξεχύλισμα σ’ ένα καζάνι που βράζει, είναι η έκρηξη σε μια αρτηρία που μοιάζει με πυριτιδαποθήκη.

Όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που ο άνθρωπος γεννιέται μέχρι τότε που παθαίνει το καρδιαγγειακό επεισόδιο, το κάπνισμα με την νικοτίνη, η κακή διατροφή με την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο, η υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η έλλειψη ασκήσεως, το αγχος (stress) και γενικότερα ο κακός τρόπος διαβίωσης συσσωρεύουν την δυναμίτιδα που τελικά εκρύγνηται με αποτέλεσμα το έμφραγμα η το εγκεφαλικό.

Αν όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε μέσα στα αγγεία μας συσσωρευθεί η δυναμίτιδα τότε το οποιοδήποτε περιστασιακό φυτίλι θα έσβηνε χωρίς να ακολουθήσει η έκρηξη.

Για να μην μαζευτεί λοιπόν η δυναμίτιδα στις αρτηρίες μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες σωστής διαβίωσης.

Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για όλους. Θα κάνουμε αρχή με την σωστή διατροφή.

Με την εισβολή του έτοιμου φαγητού στο σπίτι μας είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουμε τι τρώμε.

Και το πρόβλημα αυτό της διατροφής με τα έτοιμα φαγητά είναι πολύ μεγαλύτερο στα παιδιά.

Με την επίσκεψη στην καντίνα του σχολείου το πρωί και τα Fast - food (φαστ - φουντ) το απόγευμα ή το βράδυ η διατροφή των παιδιών απέχει παρασάγκας απ΄ αυτό που αποτελεί την σωστή και υγιεινή διατροφή τους.

Είναι προτιμότερο τα παιδιά να παίρνουν φαγητό από το σπίτι στο σχολείο και να αποφεύγουν έτσι τις προκατασκευασμένες τροφές. Είναι σίγουρο ότι η μητέρα ξέρει πολύ καλλίτερα από τις βιομηχανίες τι πρέπει να τρώει το παιδί της.

Ο ελληνικός λαός επί αιώνες διατρεφόταν κυρίως με γεωργικά προϊόντα όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο.

Η δίαιτα αυτή, χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη και κεκορεσμένα λιπαρά οξέα, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες τον προφύλαγε από αρρώστιες όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό σε μια εποχή που τα νοσήματα αυτά είχαν λάβει επιδημική μορφή σε άλλες χώρες.

Μετά τον πόλεμο όμως η δίαιτα άλλαξε και τρόφιμα όπως το κρέας, τα αλλαντικά, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικής προελεύσεως προϊόντα άρχισαν να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Γρήγορα φάνηκαν τα άσχημα αποτελέσματα αυτής της διατροφής.

Αυξήθηκε η χοληστερίνη στο αίμα και στην συνέχεια η θνησιμότητα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα άρχισε την ανοδική της πορεία.

Τα Ελληνόπουλα έγιναν τα παχύτερα παιδιά της Ευρώπης και οι αρρώστιες από τα μεταβολικά νοσήματα αυξήθηκαν πάρα πολύ.

Τότε ακριβώς εκ μέρους της πολιτείας άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού.

Με την πάροδο του χρόνου η προσπάθεια αυτή άρχισε να αποδίδει τους καρπούς της και έτσι στο τραπέζι του ελληνικού σπιτιού επανεμφανίσθη-καν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια με αποτέλεσμα να αρχίσει να μειώνεται η χοληστερίνη και να αναχαιτίζεται η ανιούσα φορά της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τότε όμως ήταν που μια νέα απειλή εμφανίσθηκε για τον ελληνικό πληθυσμό και κυρίως για τους νέους και τα παιδιά.

Η απειλή αυτή ήρθε με την μορφή των προπαρασκευασμένων και πρόχειρων φαγητών που πουλούν τα καταστήματα Fast - food και τα κυλικεία των σχολείων.

Τα Fast - food, επινόηση ξένη, μεταφυτεύθηκαν δυστυχώς και στην χώρα και έγιναν μόδα.

Σ΄ αυτό συνέβαλαν κατά κύριο λόγο η διαφήμιση αλλά και η επαγγελματική ενασχόληση της ελληνίδας μητέρας έξω από το σπίτι που της στέρησε το χρόνο που πριν διέθετε για την παρασκευή του φαγητού της οικογένειας.

Κυρίως όμως τα Fast - food επεκράτησαν από την ελκυστική εμφάνιση και γεύση των φαγητών που προσφέρουν.

Η νοστιμιά τους όμως προέρχεται από το πολύ αλάτι, τα πολλά καρυκεύματα και τα ζωικά λίπη που περιέχουν και που είναι πολύ ανθυγιεινά.

Τα ντόνατς και τα κρουασάν περιέχουν πολύ ζάχαρη που είναι επιβλαβής για την υγεία όταν καταναλώνεται καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες.

Επίσης περιέχουν πολύ βούτυρο που ανεβάζει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια θέτοντας τον οργανισμό σε κίνδυνο να πάθει κάποιο νόσημα της καρδιάς ή των αγγείων.

Ζωικά λίπη και χοληστερίνη περιέχουν επίσης οι πίτσες, οι λουκανικόπιτες, τα χάμπουργκερ και τα τσίζμπουργκερ.

Τα γαριδάκια και τα τσίπς έχουν πολύ αλάτι που αυξάνει την πίεση και πολλές φορές για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πολυτηγανισμένα λάδια που είναι δυνητικά καρκινογόνα.

Τα άσχημα αποτελέσματα της διατροφής αυτής από τα κυλικεία και τα Fast - food δεν θα αργήσουν να φανούν με την αύξηση των θανάτων από τα διάφορα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Γι΄ αυτό κάτι πρέπει να κάνουμε. Και αυτό το κάτι είναι να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατόν στην υγιεινή διατροφή.

Φαγητό στα Fast - food και τα κυλικεία θα πρέπει να τρώμε σπάνια και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο.

Το πρωινό φαγητό στο σπίτι είναι ότι καλλίτερο.

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει άπαχο γάλα ή τσάι, ψωμί μαρμελάδα, τυρί με λίγα λιπαρά (όσο πιο κίτρινο είναι το τυρί τόσο περισσότερο λίπος περιέχει), φρούτο ή και 1-2 φορές την εβδομάδα αυγό.

Οι ελιές μπορούν να αντικαταστήσουν κάποιες ημέρες το τυρί ή το αυγό αρκεί να μην είναι αλμυρές.

Με αυτό το πρωινό δεν είναι ανάγκη να καταφύγει κανείς στο κυλικείο.

Για το πρωινό διάλειμμα το φρούτο είναι η καλλίτερη επιλογή.

Γι΄ αυτούς τώρα που δεν μπορούν για κάποιο λόγο να πάρουν πρωινό στο σπίτι ας προτιμήσουν στο κυλικείο σάντουιτς με τυρί και ντομάτα (χωρίς βούτυρο και ζαμπόν), κουλουράκια, φρυγανιές, άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά και φρούτα.

Τα αναψυκτικά να αποφεύγονται γιατί περιέχουν ζάχαρη και στη θέση του να προτιμάται ο φυσικός χυμός.

Ίσως μερικά κυλικεία να μην έχουν αυτά τα είδη, είναι όμως βέβαιο ότι αν θα τους ζητηθεί θα τα φέρουν.

Στις 9 Μαίου του 1989 οι τότε υπουργοί Υγείας-Πρόνοιας και Παιδείας υπέγραψαν υπουργική απόφαση που σωστά καθόριζε τα προϊόντα που έπρεπε να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία.

Τα προϊόντα μεταξύ άλλων περιελάμβαναν σάντουιτς ή τοστ με τυρί, κουλούρι σταφιδόψωμο, φρυγανιές, γάλα, γιαούρτι, φρούτα και χυμούς φρούτων, ξηρούς καρπούς, τυρόπιτα, σπανακόπιτα και τσάι.

Και η υπουργική απόφαση κατέληγε: « απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπομένων από την παρούσα απόφαση « προϊόντων».

Δυστυχώς όμως, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους περισσότερους νόμους και τις περισσότερες υπουργικές αποφάσεις εδώ στην Ελλάδα τίποτα δεν τηρείται.

Έτσι τα κυλικεία αγνοώντας τις αποφάσεις των υπουργών προσφέρουν μεταξύ άλλων όλα εκείνες τις χαμηλής βιολογικής αξίας και πλούσιες σε αλάτι, ζωϊκά λίπη και επικίνδυνα συντηρητικά λιχουδιές που αναφέραμε παραπάνω, με τελικό αποτέλεσμα τις βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό των παιδιών τόσο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα (παχυσαρκία, χαλασμένα δόντια, αναιμία) όσο και μακροπρόθεσμα (υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση κ.ο.κ.)

Είναι φανερό ότι τα κυλικεία όπως και κάθε εμπορική επιχείρηση θέλουν να κερδίζουν περισσότερα και γι αυτό προτιμούν να πουλάνε ότι τους ζητιέται περισσότερο.

Στο χέρι όλων μας, και κατ εξοχήν γονέων και δασκάλων είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να ζητούν όχι μόνο από το κυλικείο του σχολείου αλλά και όπου και να βρίσκονται τις υγιεινές τροφές που αναφέραμε παραπάνω που θα τους εξασφαλίσουν την σωματική και ψυχική υγεία που είναι τόσο απαραίτητη και για τη νέα αυτή σχολική χρονιά.

(Η ομιλία αυτή έγινε σε σχολεία του Άργους και Ναυπλίου, δημοσιεύθηκε στο τοπικό τύπο και αναμεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος με την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς)

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248