ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΗΣ - ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ – ΕΡΠΗΤΟΣ ΖΩΣΤΗΡΟΣ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Από τον Ιατρό Ιωάννη Γ. Γκούβερη MD PhD*

Περισσότερα...

Η Παχυσαρκία αποτελεί στις μέρες μας παγκόσμιο πρόβλημα δημοσίας υγείας καθώς έχει λάβει επιδημικές διατάσεις τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη χώρες σαν αποτέλεσμα της αυξημένης ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε συνδυασμό με τον περιορισμό της σωματικής δραστηριότητος .

Περισσότερα...

ΓΟΠΝ, είναι η νόσος που προκαλείται από την συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα άνω) υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, τον σωλήνα δηλαδή εκείνο που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.

Περισσότερα...

 Η γρίπη είναι μια οξεία, λίαν μεταδοτική νόσος, που χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις εκ μέρους του αναπνευστικού συστήματος και έντονα γενικά φαινόμενα, όπως πυρετό, γενικό αίσθημα κακουχίας και καταβολή, πονοκέφαλο και διάχυτα άλγη σ’ ολόκληρο το σώμα.Είναι κατά κανόνα καλοήθης νόσος, καθίσταται όμως σοβαρά και πολλές φορές θανατηφόρος όταν συνοδεύεται από επιπλοκές.

Περισσότερα...

Ένας φαινομενικός παραλογισμός του ανοσοποιητικού μας συστήματος 


Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, που διαφορετικά ονομάζεται ανοσοποιητικό ή ανοσολογικό σύστημα, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας και την ομαλή επιβίωση του οργανισμού μας. Αυτός ο ρόλος είναι διττός, αφενός μεν πρέπει να αναγνωρίζει και να παλεύει με βλαβερούς για τον οργανισμό μας παράγοντες όπως πχ παθογόνα μικρόβια, παράσιτα, ιούς, τοξίνες κλπ, αφετέρου πρέπει να αναγνωρίζει, να ανέχεται και να μην αντιδρά σε δικά του στοιχεία όπως πχ πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα ή κύτταρα που ευρίσκονται σε ένα όργανο και σε παράγοντες που είναι βοηθητικοί για την επιβίωσή του, όπως πχ στοιχεία των τροφών ή τα μικρόβια που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Περισσότερα...

Όλοι μας ακούμε με τρόμο την λέξη άνοια, κυρίως γιατί πολλοί πιστεύουν ότι είναι συνώνυμο με το «τρελός» ή «ανόητος».

Πράγματι η άνοια είναι μια συνεχής επιδείνωση της ικανότητός μας να σκεπτόμαστε και να θυμόμαστε καθαρά και ταυτόχρονα να μαθαίνουμε και να απομνημονεύουμε τόσο γρήγορα όσο κάναμε παλιότερα.

Με άλλα λόγια η άνοια είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από έκπτωση των ανωτέρων νοητικών λειτουργιών.

Περισσότερα...

Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΥΣΚΟΛΗ

Δε θυμάμαι σχεδόν ποτέ να είχα κάποια συζήτηση με ηλικιωμένο άτομο που να μην πέρασε μέσα από ερωταποκρίσεις γύρω από το πρόβλημα των κενώσεων. Σε μια τέτοια συζήτηση εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συναισθηματική ενασχόληση του ατόμου με το θέμα της

Περισσότερα...

Από το 1940 και ύστερα τα αντιβιοτικά αποτελούν τον κατεξοχήν τρόπο αντιμετώπισης μιας λοίμωξης που οφείλεται σε μικρόβια.

Αυτά τα φάρμακα έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν διάφορα είδη μικροβίων και όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην θεραπεία των διαφόρων λοιμώξεων.

Εν τούτοις πάρα πολλές φορές τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται εντελώς ακατάλληλα και τελείως άσκοπα.

Περισσότερα...

Για τους περισσότερους από μας είναι ένα συνηθισμένο σενάριο: Ενώ κοιμάσαι ειρηνικά τον ύπνο του δικαίου, ξαφνικά μια έντονα επώδυνη αίσθηση διαπερνά το πόδι σου, ταρακουνώντας σε συθέμελα και ξυπνώντας σε ξαφνικά.

Και αν έγινες άθελα σου ένας απρόθυμος οικοδεσπότης γι αυτόν τον νυχτερινό, ανεπιθύμητο επισκέπτη, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος.

Περισσότερα...

Πριν απ’ όλα θα ήθελα να τονίσω ότι ο προληπτικός έλεγχος για Καρκίνο του Π.Ε. πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσικής εξετάσεως του γιατρού για τον καθένα ηλικίας άνω των 50 ετών αλλά και για κάθε νεώτερο που έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Ουδείς σήμερα αμφισβητεί ότι η πρώιμη ανίχνευση αυτού του καρκίνου μπορεί να σώσει πολλές ζωές κάθε χρόνο.

Περισσότερα...

…Η Σκωληκοειδίτιδα ήταν πριν πάρα πολύ της μόδας για τους ανθρώπους του κόσμου που ήθελαν να έχουν κάποια αρρώστια. Όλες οι νευρασθενικές κυρίες την είχανε στο κεφάλι τους, και περνούσανε μια χαρά μαζί της καθώς και οι γιατροί τους.

… Γρήγορα όμως έγινε φανερό πως η σκωληκοειδίτιδα έπνεε τα λοίσθια, και πως έπρεπε να βρεθεί μια καινούργια αρρώστια για να ικανοποιηθεί η γενική ζήτηση.

Περισσότερα...

Εάν είχατε την τύχη η πιο σωστά θα έλεγα την ατυχία να περάσετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ποτέ στη ζωή σας δεν θα ξεχάσετε την ενοχλητική αυτή εμπειρία σας.

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι μια γυναίκα στις πέντε θα προσβληθεί στη ζωή της από ουρολοίμωξη.

Αλλά και οι άνδρες όπως και τα παιδιά είναι δυνατόν να προσβληθούν από κάποια ουρολοίμωξη ενίοτε αρκετά σοβαρή.

Περισσότερα...

    Σύμφωνα με την “Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της  Παχυσαρκίας” που έχει ορισθεί  στις 21 Μαΐου, η Παχυσαρκία θεωρείται εξαπλούμενη επιδημία η οποία αναμένεται να προσβάλει περισσότερο από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2030.

Περισσότερα...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), εδώ και μερικά χρόνια έχει αφιερώσει μια ημέρα του χρόνου στο πρόβλημα της Οστεοπόρωσης.

Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και τα συναφή εθνικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο εορτάζουν κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης.

Η ημέρα αυτή προσφέρει μια καλή ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που γίνεται ολοένα πιο ανησυχητική όσο ο πληθυσμός αυξάνεται και ζει περισσότερο.

Περισσότερα...

Μια απλή ίωση που μπορεί να γίνει ισόβια λοίμωξη ή  να οδηγήσει ακόμη και στον «αιφνίδιο» θάνατο. 

Περισσότερα...

Ποιο είναι το δύσκολο στο να πάρει κανείς τα φάρμακά του σωστά;

Οι οδηγίες είναι γραμμένες μέσα στο κουτί των φαρμάκων.

Αυτό είναι αλήθεια, όμως υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο σημαντικό για την ασφαλή λήψη και ταυτόχρονα δραστική χρήση των φαρμάκων από ότι αναφέρεται πάνω σε ένα έντυπο.

Περισσότερα...

Η ανακάλυψη της ινσουλίνης

Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περισσότερα...

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21232

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248