Σύμφωνα με την “Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της  Παχυσαρκίας” που έχει ορισθεί  στις 21 Μαΐου, η Παχυσαρκία θεωρείται εξαπλούμενη επιδημία η οποία αναμένεται να προσβάλει περισσότερο από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2030.

 

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Ο επιπολασμός της (δηλαδή το ποσοστό εμφάνισής της σε δεδομένη χρονική στιγμή) έχει τριπλασιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980, και ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.   Εκτός από την πρόκληση διαφόρων σωματικών δυσλειτουργιών και ψυχολογικών προβλημάτων, το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της  υπέρτασης,  των δυσλιπιδαιμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας ή περισσοτέρων από αυτές τις παθήσεις αυξάνεται καθώς αυξάνεται το σωματικό βάρος.

    Η παχυσαρκία είναι ήδη υπεύθυνη για το 2-8% των δαπανών για την υγεία και για το 10-13% των θανάτων στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι παράλληλα η 5η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

    Το περασμένο έτος, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας δημοσίευσε τα πορίσματα μιας έρευνας μεταξύ 14.000 ατόμων από επτά ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων υποεκτιμούν το σωματικό τους βάρος, υποεκτιμούν το βάρος των άλλων, και ταυτόχρονα αγνοούν τις συνέπειες του αυξημένου σωματικού βάρους για την υγεία τους. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούν την παχυσαρκία ως  πρόβλημα καθαρά του προσωπικού τρόπου ζωής τους και δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα ουσίας που υποκρύπτονται και πρέπει να αντιμετωπίσει η κοινωνία.

    «Η παχυσαρκία είναι μια πολυσύνθετη και χρόνια πάθηση με πολλές αιτίες, πολλές από τις οποίες είναι πέραν του ελέγχου του ατόμου», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) . «Οι αιτίες μπορεί να οφείλονται σε γενετικές και ενδοκρινικές παθήσεις ή ακόμα και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η διατροφή και η καθιστική ζωή.» "Ένας πιο υγιεινός τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.     Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια και πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Η αποδοχή και η υποστήριξη των παχύσαρκων ατόμων θα τους βοηθήσει στο να αναζητήσουν τη βοήθεια και την αντιμετώπιση που χρειάζονται».

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι κοινωνίες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν από κοινού ώστε να περιοριστεί η επιδημία. "Οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να παρέχουν ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και παράλληλα να μεριμνούν για το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα σε υγιεινές τροφές. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και τη συμβολή των διαφόρων κυβερνητικών και πολιτειακών φορέων, των επιστημονικών φορέων, του ιδιωτικού τομέα, άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς και αυτών των ίδιων των πολιτών στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας."

    Η EASO τονίζει επίσης ότι "τα άτομα είναι ευάλωτα και επηρεάζονται από τις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία και διάθεση των τροφίμων, καθώς και από τις αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα που έχει επέλθει στην εργασία τους και στον τρόπο των μετακινήσεών τους. Πολλές από αυτές τις αλλαγές συνδέονται με την παχυσαρκία και επομένως θα πρέπει να αναλάβουμε  δράση τόσο σε συλλογικό όσο και

σε ατομικό επίπεδο για να τις αντιμετωπίσουμε».

    Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των αλλαγών που όλοι μας θα πρέπει να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας πράξη, σας προτείνω μερικούς απλούς  κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας διατροφή και τι ακόμη τρόφιμα να προτιμήσουμε και ποια να περιορίσουμε έτσι ώστε  να φτιάξουμε ένα σωστό και ισορροπημένο πιάτο διατροφής.

    Γενικά προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δηλ, τροφές που ανεβάζουν σταδιακά το σάκχαρο με αποτέλεσμα σταδιακή και αργή έκκρισης της ινσουλίνης και αποφύγετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δηλ τροφές που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο με αποτέλεσμα την μεγάλη και απότομη έκκριση ινσουλίνης. Έτσι:

ΕΠΙΛΕΞΤΕ

 • Λαχανικά. Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία λαχανικών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως σπανάκι, μαρούλι, αγγούρι, μπρόκολο και κουνουπίδι προσθέτοντας ξύδι και παρθένο ελαιόλαδο (1 κουτάλι σούπας καθημερινά)
 • Φρούτα. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων εποχής από όλα τα χρώματα
 • Όσπρια. Φασόλια, φακές, ρεβίθια,
 • Πλιγούρι
 • Δημητριακά ολικής άλεσης. Ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης
 • Υγιεινές πρωτεΐνες. Ψάρι, θαλασσινά, άπαχο κρέας, άσπρα κρέατα   (Πουλερικά, κοτόπουλο, κουνέλι)
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με λιπαρά <2%
 • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο αλλά με μέτρο.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ

 • Επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντά  τους. Είδη πολυτελείας αρτοποιείου (άσπρο ψωμί, κρουασάν, πίτες)
 • Πατάτες ιδιαίτερα τις τηγανητές, ζυμαρικά, ρύζι.
 • Βούτυρο και κεκορεσμένα ζωικά λιπαρά.
 • Λιπαρά κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, αρνί), μπέικον και αλλαντικά.
 • Γαλακτοκομικά Τυριά και ιδίως τα κίτρινα, και οτιδήποτε με λιπαρά >2%
 • Χυμούς και σακχαρούχα ποτά. Coca-cola, sprite, αναψυκτικά
 • Γλυκά

ΑΠΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ

    Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η δίαιτα δεν πρέπει να θεωρείται υπόθεση μόνο κάποιων εβδομάδων ή μηνών. Στην πραγματικότητα προϋποθέτει αλλαγή τρόπου ζωής με την υιοθέτηση αρχών υγιεινότερης διατροφής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας . Γι’ αυτό

 • Συνδυάστε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (π.χ. άμυλο, όσπρια, δημητριακά) με τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες όπως σαλάτα, πρωτεΐνες όπως ψάρι, αυγό, πουλερικά, ή λιπαρά όπως ξηροί καρποί.
 • Υιοθετήστε την συνήθεια του πρωινού και μην ξεχνάτε να περιέχει πρωτεΐνη (πχ αυγό τουλάχιστον το ασπράδι γι αυτούς που έχουν χοληστερίνη,  τυρί άπαχο όπως ανθότυρο,  άπαχα αλλαντικά χαμηλού νατρίου όπως γαλοπούλα)
 • Προσθέστε μια χούφτα (κλειστή)  ξηρούς καρπούς καθημερινά
 • Χρησιμοποιείτε με μέτρο το αλάτι. Μην ξεχνάτε το κρυμμένο αλάτι, στα τυριά, τα αλλαντικά, στις έτοιμες σάλτσες, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα αλλά και στα γλυκά.
 • Χρησιμοποιήστε ελεύθερα στα γεύματα μυρωδικά και μπαχαρικά. (μαϊντανό , άνηθο, δυόσμο, πιπέρι, ρίγανη κλπ)
 • Φροντίστε στο τραπέζι να υπάρχει ποικιλία χρωμάτων όπως μαρούλι για πράσινο, ντομάτα για κόκκινο, καρότο κλπ.
 • Αποφύγετε τρόφιμα και ροφήματα υψηλής επεξεργασίας όπως αυτά που περιέχουν ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, άσπρο αλεύρι ή τρανς λιπαρά
 • Αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί στο κύριο γεύμα δεν είναι ανάγκη να το κόψετε , αν όμως δεν πίνετε δεν είναι ανάγκη να το αρχίσετε. Ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων. Το ίδιο κάνει και το ξύδι και γι αυτό μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές στην σαλάτα. 
 • Πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
 • Καθιερώστε 30 λεπτά ή περισσότερο  σωματική άσκηση μέτριας έντασης καθημερινά (π.χ, γρήγορο περπάτημα) Η ταυτόχρονη άσκηση πέρα από τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη που έχει για την υγεία μας , βοηθά στην ενδυνάμωση και σύσφιξη των μυών, στην κατανάλωση ενέργειας και την απώλεια θερμίδων. Η απώλεια βάρους χωρίς ταυτόχρονη άσκηση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια λίπους αλλά και μυϊκής μάζας. Αντίθετα η προσθήκη άσκησης βοηθά στην διατήρηση της μυϊκής μάζας και την ταυτόχρονη απώλεια βάρους.
 • Διαχωρίστε την βιολογική πείνα από την συναισθηματική. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε στο μυαλό σας τις φορές που τρώτε επειδή πεινάτε πραγματικά και τις φορές που τρώτε για άλλους λόγους.
 • Μην παραλείπετε κανένα γεύμα την ημέρα και ιδιαίτερα το πρωινό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού συχνά συνοδεύεται από την παχυσαρκία

ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ

 • Αποφύγετε να τρώτε γρήγορα . Συνήθως τα παχύσαρκα άτομα είναι άτομα που τρώνε πολύ γρήγορα ή όπως λέμε στο πόδι. Αυτό δεν δίνει τον χρόνο στον κέντρο της πείνας που εδράζεται στον εγκέφαλο να κορεσθεί. Για το λόγο αυτό οι συστάσεις είναι να τρώμε αργά.
 • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Η συνήθεια αυτή μας κάνει να χάνουμε τον έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα να τρώμε πολύ περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε ευθύς εξ αρχής την ποσότητα του φαγητού που πρέπει να καταναλώσουμε, σερβίροντας το φαγητό μας σε πιάτο σχετικά μικρού μεγέθους και περιοριζόμενοι σε αυτό και να μην τρώμε α σε ένα γεύμα από λίγο σερβίροντας το πιάτο μας πολλές φορές. Βοηθάει το να συνηθίζουμε να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα.
 • Αποφύγετε να βουτάτε το ψωμί στο λάδι της σαλάτας ή του φαγητού όπως επίσης να «καθαρίζετε»  το πιάτο με το ψωμί. Να χρησιμοποιείτε τόσο λάδι ώστε να μην μένει στον πάτο της σαλατιέρας  και επίσης τα λαδερά φαγητά να σερβίρονται με τρυπητή κουτάλα ώστε να μην μεταφέρετε πολύ λάδι στον πάτο.
 • Αποφύγετε να τρώτε συνεχώς ακόμη και χωρίς να πεινάτε. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν συνηθίσει να τρώνε στην όψη της τροφής ανεξάρτητα από το αίσθημα της πείνας  και αυτό είναι συνήθεια που προέρχεται από τα παιδικά μας χρόνια. Για το λόγο αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι διαιτητικές συνήθειες που αποκτά ένα παιδί κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής του. Καλόν είναι να αποφεύγουμε να πιέζουμε τα παιδιά να τρώνε όταν δεν πεινούν. Η σωστή διατροφή αρχίζει από την βρεφική ηλικία. Δεν θα πρέπει να έλθει το παιδί σε επαφή με γλυκές τροφές αν προηγουμένως δεν δοκιμάσει όλο το εύρος των φρούτων και των λαχανικών. Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς στην προσπάθεια τους να προσφέρουν στο παιδί τους γεύσεις που οι ίδιοι προτιμούν είναι να δίνουν στο παιδί τους να δοκιμάζει γλυκά π.χ. σοκολάτα πολύ νωρίς ήδη από την βρεφική τους ηλικία και να καμαρώνουν για τις αντιδράσεις του. Ακόμη και αν  το νήπιο αρνείται να λάβει τα φρούτα ή τα λαχανικά που του προτείνονται θα πρέπει οι γονείς να επιμένουν αρκετές φορές  (σύμφωνα με τις νέες συστάσεις μέχρι οκτώ φορές) πριν εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
 • Προσπαθείτε να τηρείτε τις ώρες του φαγητού και να τρώτε μαζί με όλη την οικογένεια
 • Αποφύγετε να τρώτε όταν παρακολουθείτε θεάματα στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Πολλές φορές τρώμε ασυναίσθητα και χάνουμε τον έλεγχο στην ποσότητα απορροφημένοι από αυτό που παρακολουθούμε. 

Ας θυμηθούμε ότι αν εκτραπούμε μια ημέρα θα ήταν καλύτερα να προσέξουμε την επόμενη γιατί αν δίνουμε καθημερινά συγχωροχάρτι στον εαυτό μας θα καταλήξουμε με περισσότερα κιλά και δυστυχώς περισσότερες ενοχές.

                                                 

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248