ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΜΠΕΣ

Για τους περισσότερους από μας είναι ένα συνηθισμένο σενάριο: Ενώ κοιμάσαι ειρηνικά τον ύπνο του δικαίου, ξαφνικά μια έντονα επώδυνη αίσθηση διαπερνά το πόδι σου, ταρακουνώντας σε συθέμελα και ξυπνώντας σε ξαφνικά.

Και αν έγινες άθελα σου ένας απρόθυμος οικοδεσπότης γι αυτόν τον νυχτερινό, ανεπιθύμητο επισκέπτη, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος.

 

Και πολλοί άλλοι που είχαν την ίδια εμπειρία συμμερίζονται τα αισθήματα σου. Σχεδόν ο καθένας μας έχει βιώσει το δυσάρεστο αίσθημα μιας κράμπας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 70% των ενηλίκων άνω των 50 ετών έχουν της εμπειρία της νυχτερινής κράμπας. Τώρα γιατί αυτό συμβαίνει δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Τι είναι οι νυχτερινές κράμπες

Oι κράμπες (ή μυϊκοί σπασμοί όπως επιστημονικά λέγονται) είναι ξαφνικές, ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις ενός ή περισσοτέρων μυών του σώματος.

Μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει μυς, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου (ημέρα ή νύχτα) και μπορεί να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και ώρες περιορίζοντας σημαντικά τις δραστηριότητες του ατόμου που τις παρουσιάζει.

Μερικές φορές εμφανίζονται κράμπες στα πέλματα ή τα δάχτυλα των ποδιών.

Συνηθέστερα προσβάλουν τους μυς της κνήμης ή του μηρού, συμβαίνουν κατά την διάρκεια της νύχτας ή στην ανάπαυση όταν δηλ. το άτομο ξεκουράζεται και ο πόνος που προκαλούν μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως εξαιρετικά έντονος και βασανιστικός.

Πολλές φορές, ιδιαίτερα μετά έντονη δραστηριότητα, μια απλή κίνηση ξεμουδιάσματος (τέντωμα του σώματος) προκαλεί κράμπα που κάνει ορατό τον μυ που την παθαίνει και αυτός ο μυς γίνεται επώδυνος στην ψηλάφηση.

Οι κράμπες μπορούν να συμβούν σε άτομα κάθε ηλικίας αλλά συχνότερα εμφανίζονται στην μέση και τη μεγαλύτερη ηλικία.

Αν και μπορεί να αποτελούν συνοδό σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία παρουσιάζονται σε υγιή κατά τα άλλα άτομα.

Οι νυχτερινές κράμπες δεν θα πρέπει να συγχέονται με το λεγόμενο Σύνδρομο ανήσυχων κνημών (Restless legs syndrome) που εμφανίζεται στην ανάπαυση και χαρακτηρίζεται από μια έρπουσα αίσθηση και ακατανίκητη επιθυμία για κίνηση των κνημών.

Τα συμπτώματα βελτιώνονται με την βάδιση και τις περιστροφικές κινήσεις των άκρων.

Αν και η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά άβολη και ταλαιπωρεί τον ασθενή, δεν σχετίζεται με κράμπες ή πόνο.

Είναι οι μυϊκές κράμπες επικίνδυνες ;

Συνήθως οι απλές μυϊκές κράμπες δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη.

Εάν βέβαια η αιτία είναι κάποιο φάρμακο που παίρνει κάποιος για άλλο λόγο, ή μια πάθηση που συνυπάρχει τότε πολύ πιθανόν να εμφανισθούν και άλλα συμπτώματα που χρήζουν ανάλογης αντιμετώπισης.

Αν και οι κράμπες ως επί το πλείστον δεν είναι σοβαρές, εντούτοις αν είναι εξαιρετικά έντονες, διαρκούν πολύ και εμφανίζονται συχνά θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι οι κράμπες που με πιάνουν δεν είναι σοβαρές

• Συνήθως προσβάλλονται τα πόδια (από τους μηρούς μέχρι το πέλμα) και κυρίως όταν κανείς ξεκουράζεται ή κοιμάται.

• Οι απλές κράμπες δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα στα δύο πόδια

• Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται ένα τράβηγμα στο μυ για λίγα δευτερόλεπτα και μετά τέλος.

• Άλλες φορές ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος και εμφανίζεται ξαφνικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα με το να σταθεί η να τεντώσει το πόδι που έχει την κράμπα.

• Σε λίγες περιπτώσεις ο ασθενής βλέπει έναν όζο ή αισθάνεται έναν κόμπο στον μυ που προσβάλλεται.

• Μερικές φορές μετά από μια κράμπα παραμένει ευαισθησία στον μυ για λίγες ημέρες.

Ποιες είναι οι αιτίες

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια είναι η αιτία που προκαλεί τις νυχτερινές κράμπες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που να πυροδοτεί την εμφάνιση αυτής της κατάστασης, αν και η τάση να εμφανίζονται πιο συχνά σε ορισμένα άτομα πιθανόν σχετίζεται με οικογενή προδιάθεση.

Εν τούτοις μερικές φορές οι κράμπες φαίνεται να προκαλούνται από υπερπροσπάθεια των μυών (έντονη, μακρά και επίπονη άσκηση π.χ. κολύμπι με πέδιλα θαλάσσης μετά μεγάλο χρονικό διάστημα κλπ).

Σε αυτές τις περιπτώσεις ενοχοποιείται η διαταραχή που προκαλείται κατά την έντονη άσκηση, κυρίως λόγω εφίδρωσης, στο ισοζύγιο του νερού, του νατρίου , του καλίου , του μαγνησίου, του γαλακτικού οξέος και της γλυκόζης που φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις συσπάσεις

(συστολή) των μυών.

Επίσης δομικές διαταραχές στον άκρο πόδα (πχ πλατυποδία), παρατεταμένη ορθοστασία στο τσιμέντο (σκληρή επιφάνεια), παρατεταμένη παραμονή σε καθιστή θέση, ακατάλληλη θέση στο κάθισμα (π.χ. σταυρωμένα πόδια) ή η αφυδάτωση ενοχοποιούνται για τις κράμπες.

Κατά την διάρκεια της κύησης συχνά εμφανίζονται κράμπες που αποδίδονται στο γεγονός της διαταραχής της ισορροπίας των υγρών του σώματος της εγκύου λόγω των αναγκών του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Λιγότερο συχνές αίτιες για κράμπες αποτελούν διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η νόσος Parkinson, η υπογλυκαιμία, η αναιμία, παθήσεις του θυρεοειδούς και των ενδοκρινών αδένων, η χρόνια νεφρική νόσος, η κίρρωση του ήπατος, η σπονδυλική στένωση, η περιφερική

αρτηριακή νόσος (η στένωση των αρτηριών προκαλεί ισχαιμία δηλ μειωμένη ροή του αίματος προς τα άκρα , κάτι που βοηθάει την εμφάνιση της κράμπας) και η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. ενδοφλέβιες ενέσεις σιδήρου, αντισυλληπτικά, διουρητικά, φάρμακα για την

υπέρταση, στατίνες, ναπροξένη , κλπ).

Τέλος ο υπεραερισμός δηλ. οι γρήγορες χωρίς λόγο αναπνοές, ελαττώνει το ασβέστιο του αίματος με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τοπικοί ή γενικευμένοι σπασμοί (τετανία)

Υπάρχουν εξετάσεις που πρέπει να κάνω για τις κράμπες

Οι εξετάσεις αίματος στα άτομα που πάσχουν από απλές κράμπες συνήθως είναι αρνητικές ακόμη και όταν υπάρχει έλλειψη Καλίου και Μαγνησίου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενδοκυττάρια δηλ. ευρίσκονται μέσα στο κύτταρο, κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί με την εξέταση αίματος.

Τι μπορώ να κάνω για να εμποδίσω να με πιάσει κράμπα.

Για να περιορίσετε ή να εξαλείψετε την πιθανότητα μιας μελλοντικής κράμπας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

• Πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Έτσι παρεμποδίζετε την αφυδάτωση του οργανισμού, η όποια παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κράμπας.

• Τεντώνετε τις γαστροκνημίες (γάμπες) περιοδικά κατά την διάρκεια της ημέρας κάνοντας ασκήσεις διάτασης αυτών:

1. Σταθείτε 2-3 πόδια μακριά από τον τοίχο με τα πέλματα εξ ολοκλήρου πάνω στο πάτωμα και βάλτε τα χέρια σας πάνω σ’ αυτόν (τον τοίχο) στο ύψος των ώμων.

2.Μετακινήστε αργά προς τα πάνω τα χέρια σας στον τοίχο όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς να χάσουν την επαφή τα πέλματα με το πάτωμα.

3.Κρατηθείτε στην θέση αυτή για 30 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε .

4.Επανάλάβετε τα βήματα 1-3 δύο τρεις ή και περισσότερες φορές την ημέρα.

Για καλλίτερα αποτελέσματα κάνετε τις παραπάνω ασκήσεις το πρωί, πριν το βραδινό γεύμα και πριν τον ύπνο .

• Κάνετε στατικό ποδήλατο για λίγα λεπτά πριν κοιμηθείτε.

Αυτό βοηθάει σημαντικά στο να αποφεύγονται οι κράμπες κατά την διάρκεια της νύχτας ιδιαίτερα εάν δεν ασκείσθε την ημέρα.

• Φροντίστε οι κουβέρτες στα πόδια του κρεβατιού να είναι χαλαρές και να μη εμποδίζουν τα δάχτυλα και τα πέλματα στις κινήσεις του κατά την διάρκεια του ύπνου

• Κάνατε περιοδικά κατά την διάρκεια της εβδομάδας μπάνια, ακόμη και στην μπανιέρα του σπιτιού, γιατί βοηθάνε σημαντικά την χαλάρωση του μυϊκού συστήματος.

• Φοράτε κατάλληλα και άνετα παπούτσια.

• Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο) η έλλειψη των οποίων προδιαθέτει στην εμφάνιση της κράμπας.

Τι μπορώ να κάνω όταν με πιάσει κράμπα

• Στάσου με όλο σου το βάρος στο πόδι που σε έχει πιάσει κράμπα και προσπάθησε να το τεντώσεις.

Εάν η κράμπα είναι στο κάτω μέρος του ποδιού λύγισε το γόνατο ελαφρά. Εάν είναι στον μηρό κράτησε το πόδι τεντωμένο και σκύψε προς τα εμπρός στηριζόμενος σε σταθερό σημείο.(πχ καρέκλα , τραπέζι κλπ),

Εάν η κράμπα είναι στα δάχτυλα πιάσε τα και σύρτα πάνω – κάτω.

• Πολλοί ανακουφίζονται κάνοντας ένα ζεστό ντους ή ένα χλιαρό μπάνιο ή ένα μασάζ με πάγο πάνω στον μυ που τον έπιασε η κράμπα.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι επίμονες και σοβαρές κράμπες των ποδιών μπορεί να αντιμετωπιστούν με διάφορα φάρμακα ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί.

Η χρήση όμως αυτών θα πρέπει να γίνεται μόνο με την σύσταση του γιατρού γιατί πολλά από αυτά έχουν σημαντικές παρενέργειες.

Στην ανακάλυψη της αιτίας που προκαλεί τις κράμπες ο γιατρός χρειάζεται κάποιες πληροφορίες που θα πρέπει εσείς να του δώσετε.

Γι αυτό όταν απευθυνθείτε στον γιατρό για το πρόβλημα σας φροντίστε να γνωρίζετε πότε σας πιάνουν οι κράμπες, πόσο συχνά και πόση ώρα διαρκούν.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248