Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΥΣΚΟΛΗ

Δε θυμάμαι σχεδόν ποτέ να είχα κάποια συζήτηση με ηλικιωμένο άτομο που να μην πέρασε μέσα από ερωταποκρίσεις γύρω από το πρόβλημα των κενώσεων. Σε μια τέτοια συζήτηση εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συναισθηματική ενασχόληση του ατόμου με το θέμα της

δυσκοιλιότητας τείνει να εκτοπίσει κάθε άλλο πρόβλημα στην καθημερινή του ζωή. Το συναίσθημα της ανακούφισης που συνοδεύεται με την κένωση του απευθυσμένου γίνεται τόσο έντονο στην μέση και την μεγάλη ηλικία, ώστε κάθε υποκείμενη όχληση όπως πονοκέφαλοι, ατονία και κομάρες, κατάθλιψη, πόνοι στην κοιλιά, μετεωρισμός (φουσκώματα), ανορεξία και τόσα άλλα να αποδίδονται στην δυσκοιλιότητα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι όροι δυσκοίλιος και δυσκοιλιότητα (από το πρόθεμα δυσ- και τη λέξη κοιλία που εδώ έχει την έννοια των εντέρων ) αποδίδονται στον Έλληνα γιατρό του 7ου μ.Χ αιώνος Παύλο Αιγινήτη.

Τι είναι δυσκοιλιότητα ;

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η δυσκοιλιότητα δεν είναι ασθένεια. Είναι σύμπτωμα που συνοδεύει διάφορα νοσήματα ή καταστάσεις. Θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί σαν σύμπτωμα μιας συστηματικής ή τοπικής διαταραχής του γαστρεντερικού. Στην Αφρική και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, όπου οι κάτοικοι τρέφονται κατά κύριο λόγο με ακατέργαστα λαχανικά και ζουν φυσική ζωή, έχουν 2-3 κενώσεις την ημέρα και δυσκοίλιος θεωρείται εκείνος που ενεργείται μόνο μια φορά την ημέρα. Αντίθετα, στην Δυτική Ευρώπη, όπου η διατροφή διαφέρει σημαντικά από εκείνη της Αφρικής, δεν θεωρείται δυσκοίλιος αυτός που έχει τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ακόμη στην Μεγάλη Βρετανία π.χ. μια κένωση θεωρείται φυσιολογική όταν έχει βάρος 40-60 γρ. ενώ στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Αφρικής οι κενώσεις ζυγίζουν 150-400 γρ. Βλέπουμε δηλ., ότι υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις όσον αφορά την συχνότητα και την ποσότητα των κενώσεων ανάλογα με το είδος της διατροφής, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Από αυτό λοιπόν και μόνο γίνεται φανερό ότι η συχνότητα και η ποσότητα των κενώσεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικειμενικό κριτήριο για τον χαρακτηρισμό ενός ατόμου ως δυσκοίλιου. Επειδή όμως θα πρέπει να συνεννοούμεθα μεταξύ μας, θα μπορούσα να πω ότι πάσχετε από δυσκοιλιότητα εφόσον μεσολαβούν περισσότερες από τρεις ημέρες για να ενεργηθείτε. Ακόμη έχετε δυσκοιλιότητα και στην περίπτωση που τα κόπρανα είναι σκληρά, μικρά (σκύβαλα) και τα βγάζετε με μεγάλη πίεση ή δυσφορία. Ο κλινικός ορισμός της δυσκοιλιότητας, όπως διατυπώθηκε σε συναινετικό κείμενο ειδικών που συνήλθε στην Ρώμη το 1998, περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα εφόσον συμβαίνουν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, όχι απαραίτητα συνεχόμενες, για τους 12 τελευταίους μήνες.

• Λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα

• Έντονη προσπάθεια κατά την διάρκεια της κένωσης

• Κόπρανα σκυβαλοειδή (σαν της κατσίκας) ή σκληρά

• Αίσθημα ατελούς κένωσης

• Αίσθημα ορθοπρωκτικής παρεμπόδισης ή απόφραξης

• Ανάγκη διευκόλυνσης της αφόδευσης με χειρισμούς (πχ δάχτυλα)

• Απουσία μαλακών κοπράνων και επαρκών κριτηρίων για την διάγνωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. (ΣΕΕ)

Ποιά η επίπτωση της δυσκοιλιότητας

Σύμφωνα με το National Health Interview Survey στις ΗΠΑ περίπου 3-3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η επίπτωση στον Δυτικό κόσμο υπολογίζεται σε 2-20% του πληθυσμού με τις γυναίκες να πάσχουν συχνότερα από του άνδρες σε αναλογία 2,5 προς 1 και συχνότερα να προσβάλλονται οι ηλικιωμένοι οι οποίοι προσπαθούν να θεραπευθούν μόνοι τους παίρνοντας διάφορα υπακτικά ή φυτικά προϊόντα που διαφημίζονται ως βελτιωτικά των κενώσεων.. Σε επιδημιολογική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του Ελληνικού γενικού πληθυσμού ο επιπολασμός της δυσκοιλιότητας ήταν 16%.. Επίσης στην μελέτη αυτή βρέθηκε ότι η δυσκοιλιότητα ήταν συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21% προς 11%) , σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας , στους δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με τους ελευθέρους επαγγελματίες και πολύ συχνότερη στα λιποβαρή άτομα (ΒΜΙ<18) σε σχέση με τους παχύσαρκους (ΒΜΙ>30).

Ποιές είναι οι αιτίες

Τα αίτια της δυσκοιλιότητας διακρίνονται σε

1. Λειτουργικά (δεν υπάρχει οργανικό υπόστρωμα)

2. Οργανικά (οφείλονται σε υποκείμενη οργανική πάθηση)

Η λειτουργική δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει την μορφή της πρωτοπαθούς ή ιδιοπαθούς δυσκοιλιότητας κατά την όποιαν δεν αναγνωρίζεται συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας ή την μορφή της δευτεροπαθούς δυσκοιλιότητας που αποδίδεται σε παράγοντες σχετιζόμενους με τον τρόπο ζωής, σε φάρμακα ή σε παθολογικές καταστάσεις,

Η συνηθέστερη αιτία λειτουργικής δυσκοιλιότητας είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η συχνή αναβολή για κένωση δηλ. με λίγα λόγια ο μοντέρνος τρόπος ζωής. Πράγματι οι καινούργιες συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός ευθύνεται για την δυσκοιλιότητα κατά διαφόρους τρόπους. Σήμερα η διατροφή μας έχει τελείως αλλάξει. Οι τροφές μας είναι πολύ πλούσιες σε θερμίδες και φτωχές σε φυτικές ίνες αφού τα τρόφιμα που τις περιέχουν (σιτηρά, όσπρια, δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά) απουσιάζουν συχνά από το καθημερινό μας γεύμα. Οι φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό και αποκτούν μια απαλή σαν gel μορφή που βελτιώνει τον όγκο των κενώσεων και βοηθάει στον σχηματισμό μαλακών κοπράνων. Αυτή λοιπόν η παντελής έλλειψη κυτταρινούχου τροφής και φυτικών ινών που αφήνουν μεγάλο υπόλειμμα και αντίθετα η κατάχρηση κρέατος και γλυκών και γενικά η λήψη μόνο τροφών πλουσίων σε πρωτεΐνες σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη υγρών επηρεάζει άμεσα το έντερο αφού αφήνει μικρό υπόλειμμα σκληρών και αφυδατωμένων κοπράνων με τελική κατάληξη την δυσκοιλιότητα. Το νερό και οι χυμοί αυξάνουν την ποσότητα των υγρών μέσα στο έντερο με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου και την βελτίωση της υφής των κοπράνων που έτσι αποβάλλονται πολύ ευκολότερα. Επίσης η έλλειψη σωματικής άσκησης ( περιορισμός της κινητικότητας) και η καθιστική ζωή που κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος μιας Δυτικής κοινωνίας) και οι αλλαγές των καθημερινών μας συνηθειών συντελούν σημαντικά στην ολοένα αυξανόμενη συχνότητα της δυσκοιλιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι που ακινητοποιούνται μετά από τροχαίο ατύχημα ή κάποια αρρώστια παραμένοντες κλινήρεις για πολλές ημέρες, γίνονται ξαφνικά δυσκοίλιοι. Επιπρόσθετα τα άτομα που ταξιδεύουν συχνά γίνονται παροδικά δυσκοίλια επειδή η διατροφή και οι καθημερινές τους συνήθειες τροποποιούνται. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα λόγω ορμονολογικών αλλαγών και λόγω του βάρους της μήτρας που πιέζει το έντερο.

Πέραν όμως από όλα αυτά η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα πλημμελούς εκπαίδευσης και αμέλειας. Άτομα που αγνοούν το ένστικτό τους για εντερική κένωση, μπορεί να σταματήσουν το αίσθημα της ώθησης και έτσι να οδηγηθούν σε δυσκοιλιότητα, διακόπτοντας το αντανακλαστικό της αφόδευσης. Πολλά άτομα αναβάλουν το αίσθημα για αφόδευση λόγω έντονης απασχόλησης, άλλα επειδή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ξένες τουαλέτες ή για να μην διακόψουν το παιχνίδι, κυρίως μαθητές. Έτσι όμως με τις συνεχόμενες αναβολές αμβλύνεται το αίσθημα προς αφόδευση και τελικά εξαφανίζεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.. Αυτό οδηγεί τον άνθρωπο να καταφύγει στην μακροχρόνια χρήση καθαρτικών. Σε πολλούς υπάρχει δυστυχώς η αντίληψη ότι η χρήση καθαρτικών, είτε από το στόμα είτε υπό μορφή υποκλυσμών, κάνει καλό γιατί καθαρίζει το έντερο. Έτσι επί συστηματικής βάσεως, κάθε 4 ή 7 ήμερες, παίρνουν καθαρτικό με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σημαντικά η κινητικότητα του εντέρου, να ελαττώνονται και να σταματούν οι περισταλτικές κινήσεις του και τελικά να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα. Πιθανώς η λανθασμένη αυτή αντίληψη έχει προέλθει από την αρχαία εποχή όταν οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αλόη και φύλλα σέννης για την δυσκοιλιότητα αλλά και καθαρτικούς υποκλυσμούς διότι, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι με τα κόπρανα φεύγουν και τα μικρόβια και οι αρρώστιες που έμπαιναν με την τροφή.

Πέραν όμως από τις αιτίες της λειτουργικής δυσκοιλιότητας που σχετίζονται βασικά με τον τρόπο ζωής και ανεφέρθησαν παραπάνω , η λειτουργική δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε χρήση διαφόρων φαρμάκων όπως παυσίπονα (ειδικά τα ναρκωτικά), αντιόξινα (αυτά που περιέχουν αργίλιο και ασβέστιο), αντιυπερτασικά (ανταγωνιστές ασβεστίου), συμπληρώματα σιδήρου, διουρητικά, σπασμολυτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντιεπιληπτικά, ψυχοτρόπα κλπ) Επίσης η λειτουργική δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως νευρολογικές διαταραχές (σκλήρυνση κατά πλάκας, Ν.Parkinson, βλάβη νωτιαίου μυελού κλπ), ενδοκρινικά νοσήματα και μεταβολικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης , υποθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός, υπερασβαιστιαιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, δηλητηρίαση με βαρέα μέταλλα κλπ), συστηματικά νοσήματα (αμυλοείδωση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία κλπ) Επίσης τα περισσότερα άτομα που έχουν ΣΕΕ και ιδιαίτερα γυναίκες παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα αν και πολλές φορές το σύνδρομο αυτό, που είναι περισσότερο γνωστό σαν «Σπαστική κολίτιδα», εμφανίζεται με διάρροιες εναλλασσόμενες με δυσκοιλιότητα.

Όπως είπαμε παραπάνω η δυσκοιλιότητα εκτός από λειτουργική, μπορεί να έχει και οργανικό υπόστρωμα. Τέτοιες καταστάσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα , η εκκολπωματίτιδα, η θρόμβωση των αιμορροΐδων, η ραγάδα του δακτυλίου, η μεγάλη ορθοκήλη, η πρόπτωση της μήτρας και η εξωεντερική μάζα που ασκεί πίεση στο παχύ έντερο

Ποιες διαγνωστικές εξετάσεις απαιτούνται

Στα νέα άτομα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο ένα καλό ιστορικό και μια καλή φυσική εξέταση. Το μόνο που απαιτείται στα άτομα αυτά είναι ένα σωστό διαιτολόγιο και σωματική άσκηση. Περισσότερες εξετάσεις χρειάζονται στα μεγαλύτερα άτομα, σε αυτούς που αναφέρουν σημαντικές και αιφνίδιες αλλαγές στην συχνότητα, την ποσότητα, την μορφολογία και την σύσταση των κενώσεων, στην παρουσία αίματος στις κενώσεις, σε πρόσφατη απώλεια βάρους και βεβαίως σε όσους θέτουν στον ιατρό της υποψία παρουσίας κάποιας νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να προχωρήσει στην δακτυλική εξέταση, την μελέτη γαστροκολικής διάβασης, σε λειτουργικές εξετάσεις της ορθοπρωτκτικής περιοχής (μανομετρία, αφοδεύογραμμα, ηλεκτρομυογράφημα), βαριούχο υποκλυσμό, σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Για όλα αυτά όμως ο μόνος υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο γιατρός και κανείς άλλος.

Ποιες είναι οι συνέπειες της δυσκοιλιότητας

Πράγματι, μπορεί μερικές φορές η δυσκοιλιότητα να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πάσχοντα και συχνά υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του. Τα συχνότερα από αυτά είναι

• Στομαχική πίεση, αίσθημα φουσκώματος ή πόνος την κοιλιά

• Κράμπες στο κοιλιακό τοίχωμα, ναυτία και κακή διάθεση.

Αιμορροΐδες που οφείλονται σε αυξημένη πίεση για αφόδευση

Ραγάδες δακτυλίου οφειλόμενες στην δίοδο σκληρών κοπράνων

Κοπρανώδης ενσφήνωση δηλ. δημιουργία κοπρόλιθου, κυρίως στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, όταν σκληρά κόπρανα πιέζουν το ορθό τόσο δυνατά ώστε η φυσιολογικά ασκούμενη από το άτομο εξώθηση να μην επαρκεί για την αποβολή των κοπράνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η υποβοήθηση της αποβολής των κοπράνων με χειρισμούς (δάχτυλο)

Πως θα αντιμετωπίσουμε την δυσκοιλιότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διατροφικές αλλαγές και οι αλλαγές του τρόπου ζωής, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Διαιτολόγιο. Τροποποιήστε το διαιτολόγιό σας ώστε να περιλαμβάνει υγρά, πιτυρούχα προϊόντα και φυτικές ίνες. Πίνετε άφθονα υγρά (6-8 ποτήρια νερό ή άλλα υγρά όπως πχ φρουτόζουμο από πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανόζουμο από βρασμένα λαχανικά καθημερινώς και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που βρίσκονται σε αφθονία στα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. (ξερές σταφίδες, χουρμάδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα) Επειδή συγκρατούν και απορροφούν νερό κάνουν τα κόπρανα πιο ογκώδη και μαλακά, κάτι που τελικά οδηγεί στην ταχύτερη και ευκολότερη αποβολή τους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η προσθήκη όλων αυτών των τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να γίνεται σταδιακά και όχι απότομα γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσπεπτικά ενοχλήματα όπως μετεωρισμό (φούσκωμα) και ερυγές (ρεψίματα).

Άσκηση. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην σωματική σας άσκηση. Δεν είναι ανάγκη να τρέχετε στα στάδια ή τα γυμναστήρια και να ασκηθείτε. Το περπάτημα, το ποδήλατο και οι απλές ασκήσεις της γυμναστικής , που όλοι μάθαμε στο σχολείο, σίγουρα θα σας βοηθήσουν, αρκεί να γίνονται συστηματικά.

• Εντερική συνήθεια. Αποκτήστε την δική σας εντερική συνήθεια. Αυτό που είναι φυσιολογικό για τον ένα δεν είναι για τον άλλο. Ιδεώδης είναι η αφόδευση εκείνη που γίνεται τακτικά, με συνέπεια χωρίς ιδιαίτερο σφίξιμο, και χωρίς πόνο ή δυσφορία. Διαλέξτε λοιπόν μια βολική για σας ώρα της ημέρας, όταν θα έχετε αρκετό χρόνο στην διάθεσή σας, για να πηγαίνετε τουαλέτα και φτιάξτε τελικά μια τακτική , δική σας ώρα για αφόδευση. Να θυμάστε ότι μόλις αισθανθείτε την ανάγκη για κένωση, θα πρέπει πάντοτε να υπακούετε σ’ αυτό στο «σήμα» και να πηγαίνετε στην τουαλέτα όσο το δυνατό πιο σύντομα.

• Στάση αφόδευσης. Τοποθετήστε τα πόδια σας σ’ ένα μικρό σκαμνάκι την ώρα που προσπαθείτε να ενεργηθείτε ή χρησιμοποιείτε το χαμηλό κάθισμα της λεκάνης σκύβοντας προς τα εμπρός. Κατ’ αυτό τον τρόπο πιέζονται τα κοιλιακά τοιχώματα και διευκολύνεται η αφόδευση

• Καθαρτικά. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση στα παραπάνω μέτρα ο γιατρός σας θα επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και την χρήση καθαρτικών. Αυτά σκοπό έχουν να σας απαλλάξουν από την δυσκοιλιότητα και να φτιάξουν την δική σας εντερική συνήθεια. Προσοχή όμως μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά φάρμακα και υποκλυσμούς. πριν συμβουλευθείτε τον γιατρό σας γιατί η μακροχρόνια και ανεξέλεγκτη χρήση των καθαρτικών επιδεινώνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Μην χρησιμοποιείτε το σαπούνι σαν υπόθετο ή κλύσματα με σαπουνόνερο (soapsuds)

• Ψυχοθεραπεία. Στην σημερινή εποχή της αβεβαιότητας και της οικονομικής κρίσης που ζούμε, αναμφίβολα το άγχος που λίγο πολύ όλους μας διακατέχει, επηρεάζει τον κανονικό ρυθμό της ζωής μας. Κατά συνέπεια μια ψυχοθεραπεία υπό τύπον συζήτησης μπορεί να αποβεί ευεργετική για τον άρρωστο σχετικά με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

• Άλλες θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν την χειρουργική θεραπεία σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ασθενών με εντερική αδράνεια και την βιοανάδραση κατά την οποία ζητείται από τους ασθενείς να εκτελέσουν ασκήσεις σύσφιξης και χάλασης μετά κατανόηση της ανατομίας και της φυσιολογίας της τελικής φάσης της αφόδευσης

Πότε πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας

Για κάθε διαταραχή στην ομαλή λειτουργία του εντέρου πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Είναι απαραίτητη η συμβουλή του στις παρακάτω περιπτώσεις.

• Όταν η δυσκοιλιότητα διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες έστω και αν κατά την άποψή σας αυτό οφείλεται σε αλλαγή τρόπου διατροφής.

• Όταν στα κόπρανα παρατηρείται αίμα ή βλέννα ή αίμα

• Όταν παρατηρούνται εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας που διαρκούν για εβδομάδες

Χρυσοί κανόνες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

• Οποιοδήποτε και αν είναι το κυρίως φαγητό σας, τρώτε ταυτόχρονα και μια μερίδα χόρτα.

• Τα λαχανικά, οι ωμές σαλάτες, τα φρούτα και το ψωμί ολικής άλεσης δεν θα πρέπει να λείπουν ποτέ από το μεσημεριανό και το βραδινό τραπέζι.

• Πρωί και απόγευμα πίνετε φρουτόζουμο (χυμό από πολτοποιημένα φρούτα) ή τοματόζουμο και γενικά αρκετή ποσότητα υγρών.

• Αφιερώστε περισσότερο χρόνο για άσκηση, αποκτήστε την δική σας εντερική συνήθεια (σταθερή ώρα αφόδευσης σε ημερήσια βάση) και μην αγνοείτε την έπειξη προς αφόδευση ( μην αναβάλετε – όσο είναι δυνατό - την κένωση για αργότερα)

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248