ΓΟΠΝ, είναι η νόσος που προκαλείται από την συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα άνω) υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, τον σωλήνα δηλαδή εκείνο που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.

Πώς εκδηλώνεται η ΓΟΠΝ

Όσοι πάσχουν από ΓΟΠΝ συνήθως αισθάνονται κάψιμο πίσω από το στήθος ή ψηλά στο στομάχι. Σε άλλες περιπτώσεις ξινά υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω και σπανιότερα τα άτομα αυτά νιώθουν τάση προς έμετο. Μπορεί να συνυπάρχει πόνος στο άνω τμήμα της κοιλίας (επιγάστριο), δυσκολία στην κατάποση, πικρή γεύση στο στόμα, ερυγές (ρεψίματα), έμετος με ή χωρίς αίμα, αίσθηση ξένου σώματος  ή κόμπος στον λαιμό, βραχνάδα, κρίσεις άσθματος με έντονο και ξηρό βήχα που δυσκολεύει την αναπνοή (δύσπνοια)  και ακόμη χρόνιος βήχας. Σε αρκετά άτομα μιμείται και τον καρδιακό πόνο. Συνεπεία όλων αυτών των ενοχλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η ΓΟΠΝ, επηρεάζονται σημαντικά οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, η διάθεση, ο ύπνος, οι κοινωνικές και φυσικές δραστηριότητες ή ακόμη και η επαγγελματική του απόδοση .

Πού οφείλεται η ΓΟΠΝ

Εκεί που ενώνεται ο οισοφάγος με το στομάχι (γαστρο-οισοφαγική συμβολή) υπάρχει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, μια μυϊκή βαλβίδα δηλαδή, που χαλαρώνει όταν καταπίνουμε και κλείνει γρήγορα αμέσως μετά. Όταν η βαλβίδα αυτή για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να γίνει παλινδρόμηση του όξινου (καυστικού γιατί περιέχει υδροχλωρικό οξύ) περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, κάτι που ερεθίζει το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου και του προκαλεί φλεγμονή (οισοφαγίτιδα). Παράγοντες που προδιαθέτουν σ αυτήν την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το κακό διαιτολόγιο (καφές, σοκολάτα, κοκκινιστά, λιπαρά, πικάντικα φαγητά κλπ), διάφορες ανατομικές ανωμαλίες όπως η διαφραγματοκήλη (ολίσθηση του άνω τμήματος του στομάχου μέσα από το διάφραγμα στην θωρακική κοιλότητα, η εγκυμοσύνη καθώς και διάφορα νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, σκληρόδερμα κλπ) 

Πόσο συχνή είναι η ΓΟΠΝ

Η ΓΟΠΝ είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα Από μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό έχει βρεθεί ότι αυτά τα συμπτώματα του καύσου και των οξίνων ερυγών (αίσθημα καψίματος στο στομάχι με ξινίλες) το έχουν περισσότεροι από έναν στους τρείς Έλληνες και πολλοί από αυτούς έχουν ΓΟΠΝ. Η πιθανότητα να αναπτύξουμε παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο αυξάνει όσο μεγαλώνουμε  και γι αυτό η συχνότητα της ΓΟΠΝ είναι σαφώς μεγαλύτερη μετά την ηλικία των 40-50 ετών. Μελέτες στον διεθνή χώρο έχουν δείξει ότι το πρόβλημα της ΓΟΠΝ  είναι υπαρκτό ακόμη και σε παιδιά.

Πώς μπορεί να εξελιχθεί η ΓΟΠΝ

Ο μακροχρόνιος ερεθισμός του βλεννογόνου (εσωτερικού στρώματος)  του οισοφάγου προκαλεί συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής , όμως παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές επιπλοκές όπως έλκος του οισοφάγου, αιμορραγία ή στένωση του αυλού σε πιο προχωρημένα στάδια, που εμποδίζει την δίοδο της τροφής προς το στομάχι.  Ακόμη είναι πιθανή η εμφάνιση δυσπλαστικών αλλοιώσεων όπως είναι η οισοφαγίτιδα Barrett που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρκίνο.

Πότε πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Όταν τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ επιμένουν ή υποτροπιάζουν συχνά, ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον γιατρό του που δεν είναι άλλος από τον Παθολόγο ή τον Γαστρεντερολόγο. Ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή  με τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ και κρίνει ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες να γίνουν πριν αρχίσει η θεραπεία. Συχνά η διάγνωση της ΓΟΠΝ  στηρίζεται μόνο στα συμπτώματα και η θεραπεία ξεκινά χωρίς καμία πρόσθετη εξέταση  ιδιαίτερα σε νέα άτομα. Κυρίως διαιτητικές παρεμβάσεις (για τις οποίες θα αναφερθούμε στην συνέχεια) και ο σωστός τρόπος ζωής, βοηθούν την αντιμετώπιση του προβλήματος με την βοήθεια ενδεχομένως και κάποιου φαρμάκου που μειώνει την οξύτητα του στομάχου (PPIs).

Στις περιπτώσεις όμως εκείνες που τα συμπτώματα επιμένουν παρά τα ληφθέντα μέτρα (τροποποίηση του τρόπου διατροφής και ζωής, φάρμακα),  ή επιδεινωθούν ή στις περιπτώσεις εκείνες που ευθύς εξ αρχής υπάρχουν συμπτώματα αυξημένου κινδύνου (πχ έμετος με αίμα, απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση, αναιμία, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του οισοφάγου κλπ) ή άτυπα ενοχλήματα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει  ειδικές εξετάσεις που είναι κυρίως θέμα Γαστρεντερολόγου.  Η συνηθέστερη εξέταση που γίνεται στα άτομα αυτά είναι η ενδοσκόπηση του στομάχου (γαστροσκόπηση). Σ’ αυτήν την εξέταση, ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας κατεβαίνει από το στόμα στον οισοφάγο και στην συνέχεια στο στομάχι και το 12/δακτυλο του εξεταζομένου. Ο γιατρός παρατηρεί τυχόν βλάβες που υπάρχουν στον οισοφάγοι ή το στομάχι και έχει την δυνατότητα να πάρει βιοψίες.

Η γαστροκόπηση είναι απλή και ασφαλής εξέταση που διαρκεί λιγότερο από 5-6 λεπτά. Βεβαίως στις περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν λύνεται με την γαστροσκόπηση ή οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία μπορεί ο γιατρός να ζητήσει και άλλες εξετάσεις όπως μέτρηση της οξύτητας του γαστρικού υγρού που παλινδρομεί προς τον οισοφάγο (PHμετρία στομάχου) ή μελέτη της κινητικότητας του οισοφάγου (μανομετρία). Ακόμη σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί ακτινολογικός έλεγχος του ανωτέρου πεπτικού με σκιαγραφική ουσία και πιθανόν υπερηχογράφημα άνω κοιλίας για τον αποκλεισμό παθήσεων της χοληδόχου κύστεως.

Τι πρέπει να κάνουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ

Όταν τα συμπτώματα του ασθενούς είναι ένα απλό κάψιμο ή άλλα συνηθισμένα συμπτώματα παλινδρόμησης  και κανένα από τα συμπτώματα αυξημένου κινδύνου (πχ αιμορραγία, έμετοι, απώλεια βάρους, αναιμία, δυσκολία στην κατάποση, βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό  κλπ), μπορεί να εφαρμοσθούν αρκετά απλά καθημερινά μέτρα τροποποίησης του τρόπου ζωής και της διατροφής έτσι ώστε να μειώσουμε την έντασή τους ή να προλάβουμε την εμφάνισή τους.

  • Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες φαγητού και υγρών. Τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Μικρότερες ποσότητες τροφής στο στομάχι μειώνουν την πιθανότητα παλινδρόμησης
  • Αποφύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά τα καυτερά φαγητά τις σούπες και τις πίττες . Ακόμη αποφεύγετε σοκολάτα, καφέ, τσάι, αλκοόλ,  πιπέρι,  κρεμμύδια,  σάλτσες ντομάτας, μέντα, χυμούς εσπεριδοειδών, ποτά με ανθρακικό  και γλυκά ταψιού με σιρόπι.
  • Αποφύγετε την κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό. Φροντίστε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το τελευταίο γευμα
  • Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού 10-15 εκατοστά τοποθετώντας υποστηρίγματα(τάκους) ή χρησιμοποιείτε κρεβάτι με ερεισίνωτο. Η κλίση του κρεβατιού βοηθά σημαντικά στην μείωση της παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου  προς τον οισοφάγο. Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε επιπλέον μαξιλάρια για να ανυψώσετε το κεφάλι σας.
  • Διακόψτε το κάπνισμα διότι συμβάλει με πολλούς τρόπους στην εκδήλωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας
  • Αν είστε υπέρβαροι χάσετε κιλά για να μειωθούν τα συμπτώματα
  • Αποφύγετε στενά ρούχα ή σφιχτά δεμένες ζώνες. .

Ποια είναι η φαρμακευτική θεραπεία για την ΓΟΠΝ

Στις περιπτώσεις που τα αναφερθέντα απλά θεραπευτικά μέτρα τροποποίησης του τρόπου ζωής και της διατροφής δεν επαρκούν, ο ιατρός θα προβεί μετά τον απαραίτητο έλεγχο (γαστροσκόπηση κλπ) σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ελαττώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι. Σπανιότερα, για κάποιες πολύ σοβαρές ή ανθεκτικές στην φαρμακευτική αγωγή περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται και ενδοσκοπικές παρεμβατικές μέθοδοι ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Η θεραπεία της ΓΟΠΝ θεωρείται επιτυχημένη όταν ανακουφίζει πλήρως τον ασθενή από τα συμπτώματα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και επουλώνει πλήρως τυχόν οισοφαγίτιδα. Μακροχρόνιος στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη των επιπλοκών.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνουν θεραπεία όσοι πάσχουν από ΓΟΠΝ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν ΓΟΠΝ παρουσιάζει υποτροπή των συμπτωμάτων πολύ γρήγορα μετά την διακοπή της αρχικής φαρμακευτικής θεραπείας. Αυτό είναι αναμενόμενο γιατί τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ελαττώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι αλλά δεν διορθώνουν την αιτία της παλινδρόμησης υγρών του στομάχου στον οισοφάγος. Επομένως οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ανάγκη από μακροχρόνια συνεχή  ή περιοδική αντιμετώπιση. Η μακροχρόνια αυτή αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ μπορεί να ποικίλει από τα απλά μέτρα τροποποίησης του τρόπου ζωής και της διατροφής μέχρι την περιστασιακή ή και την καθημερινή λήψη φαρμάκων ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς .

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248