ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ποιο είναι το δύσκολο στο να πάρει κανείς τα φάρμακά του σωστά;

Οι οδηγίες είναι γραμμένες μέσα στο κουτί των φαρμάκων.

Αυτό είναι αλήθεια, όμως υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο σημαντικό για την ασφαλή λήψη και ταυτόχρονα δραστική χρήση των φαρμάκων από ότι αναφέρεται πάνω σε ένα έντυπο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείτε στο γιατρό σας για κάθε φάρμακο που σας έχει μέχρι τώρα συνταγογραφηθεί από οποιονδήποτε γιατρό αλλά και για κάθε φάρμακο που από μόνοι σας παίρνεται για κάποιο λόγο όπως π.χ. ασπιρίνη η αντιόξινα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να έχουμε το καλλίτερο αποτέλεσμα από τα φάρμακα που παίρνουμε

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το φάρμακο που παίρνετε, με άλλα λόγια για ποιόν ακριβώς λόγο το παίρνετε και ακόμη αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ώρες η και τρόποι για την λήψη του φαρμάκου αυτού.

Η καλλίτερη πηγή για να αντλήσετε όλες αυτές τις πληροφορίες είναι αναμφίβολα ο γιατρός σας.

'Ετσι πριν φύγετε από το γραφείο του βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δώσετε απαντήσεις σε κάθε μια από τις παρακάτω ερωτήσεις που ταιριάζουν στην περίπτωση σας ανάλογα με την αγωγή που ακολουθείτε.

 • Σε πόσο χρόνο θα αρχίσει να ενεργεί το φάρμακο; (υπάρχουν φάρμακα που δρουν αμέσως σχεδόν μετά από λίγα λεπτά και άλλα που θα δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα μετά από πολλές ημέρες η και μήνες ακόμη)
 • Πως θα μπορέσω να αναγνωρίσω μια αλλεργική αντίδραση που πιθανόν οφείλετε στο φάρμακο;
 • Τι παρενέργειες μπορώ να περιμένω από το φάρμακο και πόσο σύντομα; Σε περίπτωση που εμφανισθούν πρέπει να τις αναφέρω η τι να κάνω με το φάρμακο;
 • Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που είναι καλλίτερο να παίρνω το φάρμακο και ποια; (υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται μόνο πρωί η άλλα μόνο βράδυ γιατί σε διαφορετική περίπτωση δυνατόν να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους η ακόμη να πολλαπλασιασθούν οι παρενέργειές τους)
 • Πρέπει να το παίρνω πριν η μετά το φαγητό; (υπάρχουν φάρμακα που ενοχλούν το στομάχι όταν αυτό είναι κενό π.χ. τα αντιφλεγμονώδη και άλλα που αδρανοποιούνται η χάνουν μέρος της δραστικότητάς τους όταν λαμβάνονται με την τροφή όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αντιβιοτικά)
 • Μήπως πρέπει να αποφύγω την ταυτόχρονη λήψη του φαρμάκου με κάποιο συγκεκριμένο είδος φαγητού η ποτό; (π.χ. οινόπνευμα και αντιβιοτικά η ηρεμιστικά)
 • Τι πρέπει να κάνω αν ξεχάσω κάποια δόση; (μήπως πρέπει να την πάρω έστω και καθυστερημένα η μήπως πρέπει να την αγνοήσω;)
 • Μήπως πρέπει να αποφύγω τον ήλιο η κάποιες άλλες δραστηριότητες όταν παίρνω το φάρμακο; (υπάρχουν φάρμακα όπως π.χ οι κινολόνες που όταν λαμβάνονται από άτομο που εκτίθεται στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα λόγω φωτοευαισθησίας)
 • Μπορώ να συνεχίσω να παίρνω άλλα φάρμακα για άλλους λόγους ενώ παίρνω το συγκεκριμένο και αν είναι έτσι μπορώ να τα παίρνω όλα μαζί; (υπάρχουν φάρμακα που η λήψη τους πρέπει να απέχει χρονικά από την λήψη άλλου φαρμάκου γιατί η ταυτόχρονη η ή χρονικά κοντινή λήψη τους προκαλεί την αδρανοποίησή τους όπως π.χ. μαγνήσιο με ασβέστιο)
 • Πόσο καιρό πρέπει να παίρνω το φάρμακο; (θα το παίρνω συνέχεια η θα το σταματήσω όταν τελειώσει το κουτί η τα κουτιά που έγραψε ο γιατρός η όταν αισθανθώ καλλίτερα;)

Γενικοί κανόνες όταν παίρνουμε φάρμακα.

 • Πριν την λήψη του φαρμάκου πιείτε λίγο νερό για να υγρανθεί ο οισοφάγος και να διευκολυνθεί η κατάποσή του
 • Ανακινείστε προσεκτικά όλα τα φάρμακα που ευρίσκονται σε υγρή μορφή πριν από κάθε χρήση
 • Χρησιμοποιείτε για την λήψη των παραπάνω φαρμάκων δοσιμετρική μεζούρα η το ειδικό δοσιμετρικό κοχλιάριο που περιέχεται στην συσκευασία η και μια απλή σύριγγα των 10 cc χωρίς την βελόνα βέβαια και όχι τα κουτάλια της κουζίνας είτε είναι της σούπας, του γλυκού η της κομπόστας (άλλο το κουτάλι της σούπας στην κουζίνα της γιαγιάς και άλλο στην κουζίνα της εγγονής)
 • Εάν παίρνετε διαφορετικά φάρμακα σε διαφορετικές ώρες θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργήσετε μια λίστα φαρμάκων για να ελέγχετε την λήψη τους και να μην μπερδεύεστε
 • Διατηρείτε τα φάρμακα (χάπια) μέσα στα αυθεντικά κουτιά τους για να αποφύγετε λάθη που μπορεί να γίνουν αν διαφορετικά φάρμακα περιέχονται σε διαφορετικά κουτιά
 • Τοποθετείτε τα φάρμακα σε σημεία και χώρους που δεν μπορούν να φθάσουν τα παιδιά, που δεν εκτίθενται στον ήλιο, στον πάγο στην υγρασία και μακρυά από συσκευές που παράγουν θερμότητα.
 • Μην σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο η να αυξήσετε την δόση του χωρίς να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας
 • Μην αναμιγνύετε χάπια η κάψουλες μέσα στο φαγητό σας χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας
 • Μην πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε φάρμακα
 • Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο εάν είστε έγκυος, αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος η αν θηλάζετε.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ !! Φάρμακο και φαρμάκι διαφέρουν στον τόνο. Για τον λόγο αυτό παίρνουμε φάρμακα μόνο όταν μας το συστήσει ο γιατρός μας - και όχι ο μπακάλης της γειτονιάς ή η γειτόνισσα - και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες που αυτός μας έχει δώσει. Και κάτι ακόμη. Όπως είναι λάθος να παίρνει κάποιους φάρμακα χωρίς να τα χρειάζεται , το ίδιο λάθος είναι να μην παίρνει τα φάρμακα που του έχει συστήσει ο γιατρός και προφανώς τα χρειάζεται.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248