ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Εάν είχατε την τύχη η πιο σωστά θα έλεγα την ατυχία να περάσετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ποτέ στη ζωή σας δεν θα ξεχάσετε την ενοχλητική αυτή εμπειρία σας.

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι μια γυναίκα στις πέντε θα προσβληθεί στη ζωή της από ουρολοίμωξη.

Αλλά και οι άνδρες όπως και τα παιδιά είναι δυνατόν να προσβληθούν από κάποια ουρολοίμωξη ενίοτε αρκετά σοβαρή.

Εάν είχατε την τύχη η πιο σωστά θα έλεγα την ατυχία να περάσετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ποτέ στη ζωή σας δεν θα ξεχάσετε την ενοχλητική αυτή εμπειρία σας.

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι μια γυναίκα στις πέντε θα προσβληθεί στη ζωή της από ουρολοίμωξη.

Αλλά και οι άνδρες όπως και τα παιδιά είναι δυνατόν να προσβληθούν από κάποια ουρολοίμωξη ενίοτε αρκετά σοβαρή.

Στις Η.Π.Α. θεωρείται ότι περί τα 10 εκατομμύρια επισκέψεις κάθε χρόνο στους γιατρούς αφορούν ουρολοιμώξεις και μόνο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα

Ποιές είναι οι αιτίες μιας ουρολοίμωξης

Υπό φυσιολογικές προυποθέσεις τα ούρα είναι στείρα και περιέχουν υγρά, άλατα και άχρηστες ουσίες αλλά όχι μικρόβια, ιούς η μύκητες.

Η λοίμωξη συμβαίνει όταν μικροοργανισμοί (συνήθως προερχόμενοι από το έντερο ) προσκολλώνται στην ουρήθρα δια μέσου της οποίας αποβάλλονται τα ούρα.

Διάφοροι τύποι μικροβίων μπορούν να προκαλέσουν την ουρολοίμωξη αλλά ο συνηθέστερος είναι το κολοβακτηρίδιο που φυσιολογικά ζει στο έντερο. Μερικές λοιμώξεις μπορούν να μεταφερθούν κατά την σεξουαλική επαφή ενώ άλλες σχετίζονται με την παρεμπόδιση στην ροή των ούρων (απόφραξη) όπως αυτό είναι δυνατόν να συμβεί από μια πέτρα στο νεφρό η και από ένα διογκωμένο προστάτη.

Δυστυχώς οι ουρολοιμώξεις έχουν την τάση να υποτροπιάζουν συχνά ιδιαίτερα στις γυναίκες και κάθε φορά κάποιος νέος μικροοργανισμός μπορεί να είναι ο υπεύθυνος γιαυτό.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Μερικές φορές είναι δυνατόν η ουρολοίμωξη να μην προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι μια σχεδόν μόνιμη τάση προς ούρηση και ένα οδυνηρό αίσθημα καψίματος στην περιοχή της κύστεως η της ουρήθρας κατά την διάρκεια της ούρησης.

Πολλοί πάλι παραπονούνται για γενικευμένα άλγη σόλο το σώμα η για δυσπεπτικά ενοχλήματα (ανακατοσούρα στο στομάχι) για ρίγη και πυρετό.

Εάν υποψιάζεσθε για οποιοδήποτε λόγο ότι έχετε κάποια λοίμωξη θα πρέπει το συντομότερο να σας δει γιατρός η να πάτε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο η Κέντρο Υγείας

Πως διαγιγνώσκεται η ουρολοίμωξη

Προκειμένου ο γιατρός σας να διαγνώσει μια ουρολοίμωξη θα εξετάσει ένα δείγμα ούρων για πύον η μικρόβια.

Συχνά είναι δυνατόν αυτός ο έλεγχος των ούρων να γίνει μέσα στο ίδιο το ιατρείον αλλά τις περισσότερες φορές απαιτείται να σταλεί το δείγμα των ούρων σε ειδικό μικροβιολογικό εργαστήριο προκειμένου να ταυτοποιηθεί και το μικρόβιο που είναι υπεύθυνο για την εν λόγω λοίμωξη.

Εάν τώρα η ουρολοίμωξη υποτροπιάζει τότε απαιτούνται επιπλέον ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα η ακόμη και κυστεοσκόπηση

Ποιά είναι η θεραπεία

Οι ουρολοιμώξεις συνήθως θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

Η επιλογή των φαρμάκων και ο χρόνος που θα διαρκέσει η θεραπεία εξαρτάται αφ ενός μεν από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς αφ ετέρου από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που ταυτοποιούν την αιτία της ουρολοίμωξης.

Μερικά φάρμακα ενεργούν πολύ γρήγορα αλλά άλλα μπορεί να χρειασθούν εβδομάδα η ακόμη μεγαλύτερο διάστημα για να σκοτώσουν όλα τα μικρόβια.

Γιαυτό τον λόγο πρέπει πάντοτε να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και να μην επιχειρείται ποτέ να διακόψετε γρηγορότερα την θεραπεία γιατί σαυτές τις περιπτώσεις η ουρολοίμωξη συχνά επανέρχεται και μάλιστα σε πολύ σοβαρότερη μορφή

Πολλά ακόμη φάρμακα είναι διαθέσιμα για να ανακουφίσουν τον πόνο και εν γένει τα ενοχλήματα που συνήθως συνοδεύουν μια ουρολοίμωξη.

Η τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων στην περιοχή του πόνου μπορεί να βοηθήσει Ακόμη μπορούν να βοηθήσουν η πόση άφθονων υγρών, ο περιορισμός του καφέ και του αλκοόλ και κυρίως η αποφυγή πικάντικων φαγητών ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου.

Σε περίπτωση τώρα που παρά την λήψη των ανωτέρω μέτρων εσείς δεν αισθάνεσθε καλλίτερα σε τρείς το πολύ ημέρες η εάν τα ρίγη, ο πυρετός η ο πόνος στη μέση συνεχίζονται η ακόμη αν έχετε δυσκολία στην ούρηση θα πρέπει και πάλι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Πως μπορείτε να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις

Εάν κάποτε είχατε μια ουρολοίμωξη τότε έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσετε στο μέλλον μια νέα.

Για να αποφύγετε λοιπόν τις υποτροπές πίνετε άφθονα νερά και άλλα υγρά, ουρείτε συχνά και σκουπίζεσθε προσεκτικά (αυτό κυρίως αφορά τις γυναίκες) μετά από κάθε αφόδευση.

Επίμονες ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος που δυνατόν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη του νεφρού.

Εάν λοιπόν παρουσιάζετε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις θα πρέπει να το επισημάνετε στον γιατρό σας – ιδιαίτερα όσοι κάθε φορά πηγαίνετε και σε διαφορετικό γιατρό – διότι πολύ πιθανόν θα χρειασθούν επιπρόσθετες εξετάσεις.  

Ιδιαίτερες συμβουλές για τις γυναίκες

Πίνετε άφθονα υγρά κάθε μέρα. Μερικοί γιατροί συστήνουν χυμό από βατόμουρο γιατί μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη μικροβίων καθιστώντας τα ούρα πιο όξινα.

Το ίδιο αποτέλεσμα βέβαια μπορούμε να επιτύχουμε με την προσθήκη βιταμίνης C (άφθονη στα πορτοκάλια και δη τα αργείτικα)

  • Ουρείτε συχνά όποτε νιώθετε την ανάγκη και μην περιμένετε να ουρήσετε όταν δεν θα μπορείτε να κάνετε αλλιώς.
  • Κάνετε ντούς αντί για μπάνιο (έτσι αποφεύγεται η είσοδος νερού και σαπουνιού στον κόλπο πράγμα που αλλοιώνει το φυσιολογικό του περιβάλλον).
  • Μετά την αφόδευση σκουπίζεσθε από εμπρός προς τα πίσω για να αποφύγετε έτσι την είσοδο μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο η την ουρήθρα.
  • Αποφύγετε την χρήση αποσμητικών sprays διότι δυνατόν να βλάψουν την ουρήθρα.
  • Πλένετε επιμελώς την περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν την σεξουαλική επαφή και ουρείτε μετά απ’ αυτήν για να ξεπλυθούν τα μικρόβια.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248