Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Από το 1940 και ύστερα τα αντιβιοτικά αποτελούν τον κατεξοχήν τρόπο αντιμετώπισης μιας λοίμωξης που οφείλεται σε μικρόβια.

Αυτά τα φάρμακα έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν διάφορα είδη μικροβίων και όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην θεραπεία των διαφόρων λοιμώξεων.

Εν τούτοις πάρα πολλές φορές τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται εντελώς ακατάλληλα και τελείως άσκοπα.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ (Γιατί δεν πρέπει από μόνοι μας να παίρνουμε αντιβιοτικά)

Ενώ εμείς παίρνουμε ανεξέλεγκτα αντιβιοτικά τα μικρόβια απτόητα ροκανίζουν την υγεία μας

Από το 1940 και ύστερα τα αντιβιοτικά αποτελούν τον κατεξοχήν τρόπο αντιμετώπισης μιας λοίμωξης που οφείλεται σε μικρόβια.

Αυτά τα φάρμακα έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν διάφορα είδη μικροβίων και όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην θεραπεία των διαφόρων λοιμώξεων.

Εν τούτοις πάρα πολλές φορές τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται εντελώς ακατάλληλα και τελείως άσκοπα.

Η αλόγιστη χρήση τους τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει την αποτελεσματικότητά τους στην θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην συνεχή εμφάνιση ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών δηλ. μερικά μικρόβια αναπτύσσουν αντίσταση σε αυτά τα φάρμακα. Η αντοχή είναι σημαντικό πρόβλημα επειδή μετατρέπει αξιόπιστα φάρμακα σε μη αποτελεσματικά, περιορίζοντας έτσι τις θεραπευτικές δυνατότητες για τον θεράποντα ιατρό.

Όταν λοιπόν τα μικρόβια επιζούν πάρα την χρήση των αντιβιοτικών, αυτόματα ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ανανήψει (να συνέλθει) από περισσότερο η λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις και νοσήματα.

Βεβαίως πέραν από την αντίσταση στα αντιβιοτικά που αποτελεί και το θέμα που θα διαπραγματευθούμε σήμερα άλλες συνέπειες της μη ορθολογικής χρήσης αυτών των φαρμάκων είναι η πιθανότητα αύξησης των παρενεργειών και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φαρμάκων καθώς και η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Τι είναι η μικροβιακή αντοχή

Μικροβιακή αντοχή είναι η ικανότητα των βακτηρίων και άλλων μικροβίων να αντιστέκονται στην δράση των αντιβιοτικών.

Η αντίσταση συμβαίνει όταν τα βακτήρια αλλάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται ή να εξαλείφεται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Τα βακτήρια επιβιώνουν και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται προκαλώντας μεγαλύτερη βλάβη.

Πως αναπτύσσεται η αντίσταση στα αντιβιοτικά

Η αντοχή των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά είναι ένα φυσικό γεγονός που προκαλείται από μεταλλάξεις στα γονίδια των βακτηριδίων. Ωστόσο η υπερβολική και ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών επιταχύνει την δημιουργία και την διάδοση ανθεκτικών βακτηριδίων.

Όταν εκτεθούν στα αντιβιοτικά, τα ευαίσθητα βακτήρια καταστρέφονται, ενώ τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις σε άλλους ανθρώπους που δεν έχουν πάρει αντιβιοτικά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την εμφάνιση νέων βακτηριακών στελεχών με αντοχή σε πολλά αντιβιοτικά ταυτόχρονα (γνωστά ως πολυανθεκτικά βακτήρια) τα οποία μπορούν τελικά να αναπτύξουν αντοχή σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Υπάρχουν επτά κύριες αιτίες για τις οποίες αναπτύσσεται αντίσταση στα αντιβιοτικά.

 • Η κακή χρήση των αντιβιοτικών δηλ. η χρήση τους εκεί που δεν χρειάζονται. Ερευνητές των Κέντρων για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Λοιμώξεων υποστηρίζουν ότι το 1/3 των συνταγογραφουμένων αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητο. Θα πρέπει για μια ακόμα φορά να τονισθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Όταν λοιπόν παίρνουμε αντιβιοτικά για ιογενείς λοιμώξεις όπως το Κοινό Κρυολόγημα ή η Γρίπη, αυτά πρωτίστως καταστρέφουν την μικροβιακή χλωρίδα δηλ. τα «καλά» και χρήσιμα για τον άνθρωπο μικρόβια τα οποία υπάρχουν φυσιολογικά σε διάφορα σημεία του οργανισμού μας. Ετσι όταν τα «καλά» αυτά μικρόβια ελαττωθούν σημαντικά από την χρήση των αντιβιοτικών παύει η υφιστάμενη ισορροπία μεταξύ παθογόνων μικροβίων και φυσιολογικής χλωρίδος («καλών» μικροβίων) εις βάρος της φυσιολογικής χλωρίδος πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να απειλήσουν την υγεία μας.
 • Η μη ολοκλήρωση της συσταθείσης από τον Ιατρό θεραπείας. Πολλοί ασθενείς σταματούν την θεραπεία με την πρώτη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Και αν ακόμη ένα αντιβιοτικό είναι εξαιρετικά δραστικό για το υπεύθυνο της λοίμωξης μικρόβιο, είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί αντίσταση αν ο ασθενής δεν λάβει την επαρκή για την πλήρη εξόντωση του μικροβίου ποσότητα του εν λόγω αντιβιοτικού. Τα μικρόβια λοιπόν που επιζούν μετά από πλημμελή (ατελή) θεραπεία και με το κατάλληλο ακόμη αντιβιοτικό είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν μετά θεραπευτικά. Έτσι μπορεί η αντίσταση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό να μεταδοθεί από τον έναν άνθρωπο στον άλλον πράγμα που συνιστά κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο του ατόμου που έκανε ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών αλλά και οποιουδήποτε άλλου ενδέχεται να προσβληθεί στο μέλλον από τα ανθεκτικά βακτηρίδια
 • Η κατάχρηση και υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία την γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Αρκετές φορές τα αντιβιοτικά αναμιγνύονται στην τροφή των ζώων σε μια προσπάθεια των παραγωγών να βοηθήσουν την ανάπτυξή τους. Αν και οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες είναι πολύ μικρές για να θεραπεύσουν μια λοίμωξη εν τούτοις είναι αρκετές για να συντηρήσουν και να ενισχύσουν ακόμη την αναπτυσσόμενη αντίσταση. Επιπροσθέτως τα αντιβιοτικά εξαπλούμενα στα φυτά και τα δένδρα καταστρέφουν τα καλά βακτηρίδια στην γένεσή τους αφού τα κατάλοιπα τους παραμένοντα πάνω στα λαχανικά και τα φρούτα, μπορούν να προσβάλουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μας και να αφήνουν τα πιο ισχυρά, ανθεκτικά και βλαβερά μικροβιακά στελέχη να επιβιώνουν με όλες τις γνωστές συνέπειες.
 • Η δυνατότητα να διατίθενται τα αντιβιοτικά χωρίς συνταγή σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πολλοί δυστυχώς άνθρωποι παίρνουν αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα η άλλες τελείως αθώες παρόμοιες καταστάσεις χωρίς να γνωρίζουν ότι τα εν λόγω φάρμακα ενεργούν θεραπευτικά μόνο σε μικροβιακές λοιμώξεις. Αυτή η αλόγιστη χρήση - κατάχρηση - οδηγεί στην δημιουργία ολονέν και περισσοτέρων ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών στα φάρμακα αυτά.
 • Η πίεση που ο γιατρός δέχεται από τον ασθενή για να του γράψει αντιβίωση και τελικά υποκύπτει σαυτές τις πιέσεις.
 • Οι πιέσεις που υφίσταται ο γιατρός από τις φαρμακοβιομηχανίες για ευνοήτους λόγους και που δυστυχώς υποκύπτει πολλές φορές στις πιέσεις αυτές.
 • Η αμυντική ιατρική που ακολουθεί πολλάκις εκ των πραγμάτων ο γιατρός, για το ενδεχόμενο που για κάποια επιπλοκή ευρεθεί κατηγορούμενος, όταν ο εισαγγελέας τον ερωτήσει γιατί δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά.

Πως θα αντιμετωπίσουμε την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά

Εάν έχει αναπτυχθεί αντίσταση του μικροβίου που προκαλεί μια λοίμωξη σε κάποιο αντιβιοτικό, ο γιατρός σας θα σας γράψει κάποιο άλλο αντιβιοτικό προκειμένου να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.

Παρ’ όλα αυτά πολλά μικρόβια είναι ανθεκτικά σε περισσότερα από ένα αντιβιοτικά. Δυστυχώς σαυτές τις περιπτώσεις που στην λοίμωξη εμπλέκεται μικρόβιο που είναι ανθεκτικό σε διάφορα είδη αντιβιοτικών η θεραπεία είναι εξαιρετικά δυσχερής και πολλές φορές απαιτείται η εισαγωγή σε ειδικό Νοσοκομειακό Κέντρο.

Πως θα εμποδίσουμε την ανάπτυξη μικροβιακής αντίστασης στα αντιβιοτικά

 • Πρώτα από όλα μην πιέζετε τον γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να σας θεραπεύσει μια ιογενή λοίμωξη όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη η γιατί αισθάνεστε ένα ελαφρό κάψιμο στο λαιμό η έχετε κάποιο βήχα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κρυολόγημα ή η γρίππη και οι ιογενείς γενικά λοιμώξεις ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία (αν δεν υπάρξει κάποια επιπλοκή), κάνουν δηλ. ένα κύκλο και υποχωρούν αφ’ εαυτών μετά λίγες ημέρες χωρίς να απαιτούν την χρήση αντιβιοτικών. Τα μόνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αντιπυρετικά και παυσίπονα. Εάν βέβαια το πρόβλημα επιμένει μετά λίγες ημέρες θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
 • Το δεύτερο μεγάλο λάθος που γίνεται είναι να μην ολοκληρώνεται η θεραπεία με τα αντιβιοτικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν σας συνταγογραφούνται αντιβιοτικά να λαμβάνονται σωστά δηλ. να λαμβάνονται πάντοτε στην συνιστώμενη από τον γιατρό δοσολογία και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την συμπλήρωση της θεραπείας. Δυστυχώς όμως πολλοί σταματάτε την θεραπεία μόλις αισθανθείτε καλλίτερα. Η πρώιμη όμως αυτή διακοπή της θεραπείας έχει σαν αποτέλεσμα τα μικρόβια τα οποία επιζούν αφού η θεραπεία ήταν πλημμελής (δηλ. δεν τέλειωσε), να επανέρχονται δυνατότερα από ποτέ και έτσι να προκαλούν λοιμώξεις σαφώς πιο προβληματικές.  
 • Μην φυλάτε αντιβιοτικά για την επόμενη φορά που θα αρρωστήσετε. Αυτό σας κάνει περισσότερο ευάλωτους στο να τα χρησιμοποιήσετε σε μια νέα ενδεχόμενη απλή ιογενή λοίμωξη που βεβαίως δεν χρειάζεται αντιβίωση.
 • Μην παίρνετε αντιβιοτικά που είχαν συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλον γιατί αυτά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για το δικό σας πρόβλημα ή αυτό να μην απαιτεί την χρήση αντιβιοτικών.

Πως θα μειώσουμε την ανάγκη για την λήψη αντιβιοτικών  

 • Πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά με σαπούνι και εάν είναι δυνατόν με ζεστό νερό πρίν ασχοληθείτε με την παρασκευή του φαγητού, πριν καθίσετε στο τραπέζι για φαγητό και μετά την χρήση τουαλέτας. Τα άπλυτα χέρια αποδεικνύονται μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροφικών δηλητηριάσεων καθώς σχεδόν το 1/3 (ένα τρίτο) ανδρών και γυναικών δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την χρήση τουαλέτας σύμφωνα με μεγάλη Βρετανική έρευνα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 50% (δηλ. οι μισοί) των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους πριν κάτσουν για φαγητό.
 • Πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά προκειμένου να φύγουν τα τυχόν μικρόβια που βρίσκονται σε αυτά αλλά και ταυτόχρονα να εξαλειφθούν τυχόν υπολείμματα από αντιβιοτικά σπρέυ η ορμόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς για ευνοήτους λόγους.
 • Αποφεύγετε να τρώτε ωμά αυγά και μισοψημένα κρέατα ειδικά προπαρασκευασμένα.

Καλόν είναι να γνωρίζετε ότι

 • Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών και σε λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτηρίδια.
 • Τα παιδιά είναι πιθανόν να νοσήσουν από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη έως και επτά φορές στο ίδιο έτος χωρίς να χρειάζεται να πάρουν αντιβίωση.
 • Στο κρυολόγημα, τις ιώσεις και την γρίπη, η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά μπορούν να ενισχύσουν τ ανοσοποιητικ σύστημα.
 • Ο αριθμός των μικροβίων στα χέρια διπλασιάζεται μετά την χρήση τουαλέτας
 • Οι δεξιόχειρες τείνουν να πλένουν καλλίτερα το δεξιό τους χέρι και αντίστροφα
 • Κάτω από ένα δαχτυλίδι μπορεί να κρύβονται περισσότερα από 700 εκατομμύρια μικρόβια (δηλ. όσος περίπου και ο πληθυσμός της Ευρώπης)
 • Τα μικρόβια εξαπλώνονται κατά χίλιες φορές περισσότερο στα υγρά χέρια παρά στα στεγνά
 • Ένα μικρόβιο μπορεί να πολλαπλασιασθεί και να δώσει τέσσαρα εκατομμύρια μικρόβια μέσα σε 8 ώρες.

Να θυμάστε ότι:

 • Τα αντιβιοτικά δεν θεραπευθούν ιογενείς λοιμώξεις
 • Η χορήγηση αντιβιοτικών σε ιογενείς λοιμώξεις δεν μειώνει την διάρκεια των συμπτωμάτων ούτε προστατεύει τα άτομα του περιβάλλοντός σας ώστε να μην νοσήσουν
 • Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες όπως σοβαρές αλλεργίες, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια κλπ.
 • Η αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα αλλά και για το περιβάλλον του , καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.
 • Η υγιεινή των χεριών και ο προληπτικός εμβολιασμός είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της νόσησης και της διασποράς των λοιμώξεων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι μοιραίο διαχρονικά τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά.

Το ζητούμενο είναι να γίνονται ανθεκτικά με πιο αργούς ρυθμούς από τις δικές μας ικανότητες να φτιάχνουμε νέα αντιβιοτικά ή να αναπτύσσουμε στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Χωρίς αντιβιοτικά μπορεί να επιστρέψουμε στην προ αντιβιοτικών εποχή οπότε δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για μεταμόσχευση οργάνων, χημειοθεραπεία, εντατική παρακολούθηση και άλλες ιατρικές διαδικασίες.

Οι βακτηριακές ασθένειες θα εξαπλωθούν και μη μπορώντας πλέον να αντιμετωπισθούν , θα επιφέρουν τον θάνατο. Γιαυτό η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας, ιατρών και ασθενών.

Η υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να βοηθήσεις στην καταστολή της ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηριδίων και στην διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών για χρήση από τις επόμενες γενιές.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248