PAP Test (Τεστ Παπανικολάου)

Πριν την εφεύρεση του PAP-Test , περίπου το 1928, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλούσε τον θάνατο  περισσοτέρων γυναικών στις ΗΠΑ από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο. Όταν τελικά το τεστ αυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως την δεκαετία του 1950  το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε θεαματικά και το PAP Test  χαιρετίστηκε ως η πιο επιτυχής και ευρέως χρησιμοποιουμένη μέθοδος ανίχνευσης καρκίνου στην ιστορία.

Από τον Ιατρό κ. Ιωάννη Γκούβερη MD, PhD*

Τον προηγούμενο αιώνα οι ιατροί παρετήρησαν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται  συχνά στις σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες και εξαιρετικώς σπάνια  στις άγαμες μοναχές. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πολύ πιθανόν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη  ασθένεια. Εν τούτους μόλις την δεκαετία του 1980 αναγνωρίστηκες ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε ιστούς του τραχήλου της μήτρας με καρκίνο και από τότε θεωρείται ουσιαστικά η αιτία όλων αυτών των τύπων καρκίνου.

Το Παπ-τεστ, πήρε  το όνομά του από τον Έλληνα παθολογοανατόμο Γεώργιο Παπανικολάου ο οποίος για πρώτη φορά το εφήρμοσε για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας . Αυτό το τεστ δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς να πάρουν δείγματα από τον τράχηλο της μήτρας ώστε να εντοπίσουν προκαρκινικά και καρκινικά κύτταρα. Τα δείγματα μπορούν να ληφθούν με μια σπάτουλα από το εξωτερικό άνοιγμα του τραχήλου και μια ειδική βούρτσα μπορεί να περιστραφεί μέσα στην κοιλότητα του τραχήλου ώστε σ’ αυτήν να προσκολληθούν επιπλέον κύτταρα από την εξεταζόμενη περιοχή. Τα κύτταρα αυτά που πάρθηκαν με  την σπάτουλα και την βούρτσα αλείφονται πάνω σε ειδική γιάλινη επιφάνεια και αφού περασθούν με ειδικό επίχρισμα εξετάζονται με το μικροσκόπιο. Βεβαίως τα δείγματα αυτά είναι δυνατόν να τοποθετηθούν σε ειδικό φιαλίδιο με υγρό και να διατηρηθούν για κάποιο χρόνο με σκοπό να εξετασθούν αργότερα  Αν στην συνέχεια βρεθούν ύποπτα κύτταρα  ο ιατρός μπορεί να προχωρήσει σε ειδική εξέταση που λέγεται κολποσκόπηση κατά την οποία ο ιατρός με ειδικό όργανο, το κολποσκόπιο,  φωτίζει και μεγενθύνει τον τράχηλο με σκοπό να κάνει βιοψία από το πιο ύποπτο σημείο  και στην συνεχεία ιστολογική εξέταση που θα δώσει την τελική διάγνωση.                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Ο Γεώργιος Παπανικολάου, γνωστός για το «τεστ Παπ», προτάθηκε δύο φορές για το Βραβείο Νόμπελ το 1953 και το 1960. Και τις δύο φορές όμως, η Bασιλική Aκαδημία της Στοκχόλμης αρνήθηκε την κορυφαία επιβράβευση στον άνθρωπο που έφερε την επανάσταση στη διάγνωση για τον καρκίνο του τραχήλου. Οι λόγοι που ο Έλληνας επιστήμονας δεν βραβεύτηκε ήταν πολλοί. Η επίσημη εκδοχή ανέφερε ότι η επιτροπή προτίμησε να βραβεύσει γιατρούς που είχαν βρει θεραπείες κι όχι τον Παπανικολάου, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τη μαθήτρια του Παπανικολάου, Ιρένα Κορπόσφκα, η επιτροπή ήταν επιφυλακτική με το έργο του γιατρού, επειδή ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό. Μάλλον, η επιτροπή δεν πίστευε πόσο μεγάλο ήταν το επίτευγμα του Παπανικολάου, το οποίο δεν εφαρμόσθηκε σε μία μέρα, αλλά έγινε κομμάτι της ιατρικής πρακτικής σταδιακά. Η άλλη εκδοχή είναι ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν ήδη ρισκάρει στον παρελθόν και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Το 1926 απένειμαν το Nόμπελ στην, εξίσου πρωτοποριακή, θεωρία του Δανού Φίμπιγκερ Γιοχάννες Αντρέας Γκρίμπ. Ο Γκρίμπ υποστήριξε ότι οι παρασιτικοί νηματώδεις σκώληκες προκαλούσαν τον καρκίνο. Η θεωρία του γρήγορα διαψεύστηκε και το φιάσκο σημάδεψε και την επιτροπή που βιάστηκε να τον επιβραβεύσει. Σήμερα πάντως η άποψη της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι  «Ήταν ατύχημα της επιστήμης και της βράβευσης το γεγονός ότι ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο άνθρωπος ο οποίος έσωσε, σώζει και θα σώζει ζωές, δεν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Ωστόσο, το έργο του καθηγητή επιβραβεύεται καθημερινά από χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που με ασήμαντο κόστος, σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς πόνο πραγματοποιούν την εξέταση που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο.  Το λάθος της επιτροπής, φυσικά, σήμερα γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Ήδη από το 1940 είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα προγράμματα μαζικού ελέγχου γυναικών στην Αμερική, με τα οποία μειώθηκε αισθητά η θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα προγράμματα αυτά επεκτάθηκαν αργότερα και στην Ευρώπη, με τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με στατιστικές, μειώθηκαν κατά 70%, μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου, τα κρούσματα θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας.

Ο Παπανικολάου δεν πούλησε ποτέ την «πατέντα"» της ανακάλυψης αυτής, αντιθέτως την προσέφερε, στην ανθρωπότητα ολόκληρη, αφιλοκερδώς. Ο Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενης ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού. Η μέθοδος αυτή που όπως είπα στην αρχή έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» ή επι το συντομότερο «Τεστ Παπ» άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα, στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο. Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Από την στιγμή που θα διαγνωσθεί ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις είτε τοπικά (κωνοειδής εκτομή) είτε σε προχωρημένα στάδια με ολική υστερεκτομή μαζί με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Η συνέχιση μάλιστα των ερευνών για τη θεραπεία του καρκίνου, στο πνεύμα του Γεωργίου Παπανικολάου, οδήγησε στην ανακάλυψη και την ευρεία πλέον χρήση του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σήμερα οι γυναίκες μπορούν να εμβολιασθούν κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων αλλά και πάλι θα πρέπει να κάνουν τεστ-Παπ γιατί το εμβόλιο δεν προστατεύει τον οργανισμό από όλες τις μορφές του ιού, ούτε την γυναίκα που έχει μολυνθεί από τον ιό πριν τον εμβολιασμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μολύνσεων από τον ιό των  ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν οδηγεί σε καρκίνο και έτσι μόνο ένα μικρό ποσοστό εκ των γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό και συγκεκριμένα από τους τύπους 16 και 18 εμφανίζει καρκίνο.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε τον Μάιο του 1883 στην Κύμη της Ευβοίας και πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1962 στο Μαιάμι της Φλώριδα των ΗΠΑ όπου ζούσε τον τελευταίο χρόνο,  από καρδιακή προσβολή αφού προηγουμένως, τέσσερα χρόνια πριν, το 1957 είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Κύμη, μετά απουσία 44 ετών στο εξωτερικό.

* Ο ιατρός Ιωάννης  Γ. Γκούβερης είναι

   Ειδικός  Παθολόγος-Αγγειολόγος 

   Μετεκπαιδευθείς στους Υπερήχους – Triplex Αγγείων

   Υπέρταση – Λιπίδια και Παχυσαρκία. (SCOPE Member)

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248