Ιατρείο Παχυσαρκίας & Μεταβολισμού (SCOPE member)

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και είναι γενεσιουργός αιτία του σακχαρώδη διαβήτη, της αρτηριακής υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, του μεταβολικού συνδρόμου, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού, της χολολιθίασης, της οστεαρθρίτιδας και των καρκίνων της μήτρας, του μαστού και του παχέος εντέρου.

H παχυσαρκία θεωρείται πραγματική μάστιγα τα τελευταία χρόνια. Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και η Ελλάδα κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις, τόσο στην παχυσαρκία των ενηλίκων, όσο και των παιδιών. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό παχύσαρκων ενηλίκων και δεύτερη μετά την Ιταλία σε αριθμό παχύσαρκων παιδιών. Μία μελέτη που έγινε το 2010-2011 σε παιδιά Β’ και Δ’ τάξεως έδειξε ότι το 23% των μαθητών της Β΄ τάξης είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι ενώ από τους μαθητές της Δ' τάξης το 29% είναι υπέρβαροι και το 14% παχύσαρκοι».

Πολλοί παράγοντες έχουν συσχετισθεί με την αιτιολογία της, απλά αυτό που γενικά μπορεί να πει κανείς, είναι ότι είναι καθαρά αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ενεργειακού μεταβολισμού και κακής διαχείρισης του ενεργειακού ισοζυγίου. Η δοξασία ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι αδυνατίζουν είναι εσφαλμένη. Η οικονομική δυσπραγία τούς στρέφει σε φτηνές τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και ζωικό λίπος. πχ, δεν κόβουν το κρέας , στο οποίο έχουν εθιστεί, αλλά αγοράζουν φτηνό χοιρινό και μάλιστα από τα πιο παχιά τμήματα του ζώου.

Για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας σημαντική είναι η διατροφική εκπαίδευση και η διαμόρφωση διατροφικού χαρακτήρα. Ο παχύσαρκος χρειάζεται συνεχή υποστήριξη και στενή παρακολούθηση μέχρι να παγιωθούν οι διατροφικές συνήθειες. Θα πρέπει να χορταίνει τρώγοντας ποιοτικά , να προτιμάει το σπιτικό φαγητό και να περιορίσει το φαγητό από έξω, αντί για κρέας να τρώει κοτόπουλο ή ψάρι, να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά και να ασκείται όσο του επιτρέπει η φυσική του κατάσταση. Πάνω στο θέμα αυτό μπορούμε να προσφέρουμε σημαντική βοήθεια με την κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενούς και την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων απώλειας βάρους ανάλογα με τις μεταβολικές τους ανάγκες και τις διατροφικές τους προτιμήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα υπάρχουν άτομα με αυξημένη προδιάθεση να αναπτύξουν παχυσαρκία σε σχέση με κάποια άλλα. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία έχει αυξανόμενη τάση στην Ελλάδα, και επειδή πολλές φορές τα αίτια μπορεί να είναι ορμονικά, η πλήρης διερεύνηση ενός παχύσαρκου ατόμου πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τον έλεγχο των ορμονικών διαταραχών και τον έλεγχο της λειτουργίας του μεταβολισμού.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ       09:00 - 13:00
18:00 - 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 12:30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ναυπλίου 23
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιατρείο: 2751025786

  Fax: 2751024649

  Κινητό: 6944846248